Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Drie cycli over de natuur en de menselijke ziel

Op 2 februari genoten ruim 30 mensen in de mooie muziekkamer van Frank en Geessien Hutten in Elburg van een concert door mezzosopraan Ruth Willemse en pianist Vital Stahievitch.

Het programma had als titel Where Corals Lie en was genoemd naar het vierde lied uit de Sea Pictures van Edward Elgar. Deze cyclus werd voor de pauze uitgevoerd evenals de Rückert-Lieder van Gustav Mahler. Na de pauze stonden de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner op het programma. Ruth en Vital hebben van deze liederencycli in 2019 een cd-opname gemaakt en nu brachten ze die live op het podium.

In alle drie de liederencycli speelt de natuur een grote rol: de zee, de wind, de zon, de nacht en vooral ook de connectie tussen de natuur en de zielenroerselen van de mens. In de programmatoelichting zegt Ruth Willemse hierover: De liederen van Elgar, Mahler en Wagner leggen levensangsten bloot, maar ze brengen ook hoop en troost. De natuur lijkt soms de menselijke binnenwereld te weerspiegelen. Iets soortgelijks gebeurt in de muziek, waar de emotionele connectie met de binnenwereld heel direct is. Voor mij zit de troost in het gevoel van herkenning die in de muziek te vinden is.

De liederen werden prachtig uitgevoerd met een goede voordracht en interpretatie in een perfect samenspel. Na het welverdiende, langdurige applaus werd als toegift in het Russisch Op het bal van Tsjaikovski uitgevoerd. Tijdens het drankje na het optreden werd nog volop nagepraat over de prachtige muziekmiddag.

Cora de Kovel
contactpersoon Veluwe

Vital Stahievitch en Ruth Willemse

Ruth Willemse en
Vital Stahievitch

Where Corals Lie

2 februari 2020

afdeling Veluwe

VvhL - KVK-nr. 40445139