Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Terugblik: Scratch tijdens ledenconcert in Wageningen

Zondag 20 mei 2012 organiseerden Ali Hendriksen en Marijke Muuse, contactpersonen van de regio Wageningen, een leden-voor-leden-concert die vooraf werd gegaan door zangworkshops waarin de thema's bruiloft en liefde centraal stonden. 's Ochtends werd er gezongen in koorverband en 's middags werd er gewerkt aan solo's en meerstemmig werk. Het ledenconcert van de Vrienden van het Lied liet de resultaten zien van een dag hard repeteren. Een verslag van contactpersoon Ali Hendriksen, tevens zangpedagoge van de workshops.


"Op deze zonnige dag eind mei stromen de deelnemers voor de workshops scratch en zangcoaching binnen in de theaterzaal van 't Venster in Wageningen. Als nieuwe contactpersonen wilden Marijke Muuse en ik voor de regio Wageningen starten met de altijd gezellige leden-voor-leden-concerten, voorheen georganiseerd door Ton Borsboom en zijn vrouw in Bennekom, waar we met zoveel plezier op terugkijken. Wij bedachten namelijk dat het samen zingen met zoveel liefhebbers een prachtige gelegenheid is om elkaar weer te ontmoeten en om met muziek bezig te zijn.


's Ochtends leidde ik de scratch-workshop waarin Ständchen van Schubert aan bod kwam: het koorwerk voor vrouwenkoor of mannenkoor met solist. Marijke Muuse zingt de solopartij en pianiste Micha van Weers zit als lid van de regio Wageningen achter de vleugel. Het is een prachtig stuk waar we met elkaar aan zijn gaan werken. Vijftien koorzangers hadden zich opgegeven om mee te zingen en te studeren. Het was best hard werken, want dit werk van Schubert is niet echt gemakkelijk. Toch ligt het goed in het gehoor en heeft het mede door de prachtige pianobegeleiding een pakkend ritme en een geheimzinnige sfeer. Gelukkig is het stuk bij een aantal mensen bekend, dus de scratch loopt lekker.


In de korte pauze heeft iedereen al een heel goed gevoel over de noten, dus op naar het tweede gedeelte. In de generale aan het eind van de middag worden de puntjes nog op de i gezet.


's Middags was er zangcoaching. De deelnemers kwamen uit het ledenbestand van de regio Wageningen en ook uit regio Nijmegen, en er waren leerlingen bij van de privépraktijk en 't Venster. Bij aanmelding kon iedere deelnemer twee stukken opgeven om tijdens de coaching voor te dragen; op een van die werken werd dieper ingegaan. Vijf dames en een heer verschenen voor het voetlicht.


Boeiende interpretaties, goede zang- en ademtechniek met een ontspannen houding, en een goed inlevingsvermogen werden gestimuleerd en ook gehoord en gezien. Naast de prachtige liederen van onder anderen Mozart en Schumann klonken er ook diverse aria's. Prachtig zongen de dames en heer - subliem begeleid door Micha van Weers.


En toen de generale. Het koorstuk nog een keer doornemen, aandachtspunten noteren, een enkele moeilijke inzet herhalen, aanknopingspunten uitlichten en dan: presenteren!


Bij het concert was de sfeer geweldig, de deelnemers aan de workshop coaching konden boven zichzelf uitstijgen en een nog mooiere interpretatie neerzetten. Als organisatoren van deze dag zongen Marijke en ik nog samen een duet en daarna volgde het klapstuk: Ständchen van Schubert. Een prachtige afsluiting van een dag hard werken en genieten. Het publiek was zichtbaar enthousiast, waarmee deze opzet voor het leden-voor-leden-concert dus voor herhaling vatbaar is."


Ali Hendriksen
contactpersoon regio Wageningen
zondag 20 mei 2012
leden-voor-leden-concert
met workshop vooraf
thema: bruiloft/liefde
't Venster (zaal) te Wageningen
VvhL - KVK-nr. 40445139