Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Stenhammar en Schumann: een onverwachte combinatie

Op zondag 30 november zouden Karolina Hartman, Florian Just en Maurice Lammerts van Bueren met als verteller Aat Klompenhouwer het programma Wilhelm Stenhammar, zijn leven en zijn liederen uitvoeren. Helaas meldde Karolina zich zaterdagmiddag definitief af met een verkoudheid. Gelukkig kwam er een fraaie en elegante oplossing tot stand.

Goede raad was duur. Om de contactpersonen niet extra te belasten zochten de drie uitvoerenden naar een oplossing. Er werd besloten om de liederen, die Florian Just in het Zweedse programma zou zingen, toch uit te gaan voeren. Heel laat op de zaterdagavond werd de spreektekst deels gewijzigd en weer tot een waardig verhaal, met een goed begin en einde, herschreven. In gezamenlijk overleg werd beslist om na de pauze Dichterliebe van Schumann te zingen. Zou dat wel lukken? Maurice Lammerts van Bueren had deze cyclus voor het laatst 20 jaar geleden gespeeld en Florian had die 4 jaar geleden gezongen. Zondagmiddag werd er om 12.30 uur gerepeteerd; het klonk goed.

Het Stenhammar-gedeelte voor de pauze was geweldig; de gesproken teksten en de liederen vormden één geheel. Een bezoekster zei dat ze zich tijdens het concert in Zweden waande: ze rook de aarde, voelde de regen op haar huid en was een onderdeel van de natuur. Na de pauze klonk een Dichterliebe om stil van te worden. Van begin tot eind een fenomenale uitvoering, mooi timbre, prachtige uitspraak, woordelijk te verstaan en Maurice op z'n best. Wat een fantastisch pianospel! Het echtpaar Hoogstad, contactpersoon van de afdeling Doorn, zat naast mij. Beiden waren zeer onder de indruk. Links en rechts hadden mensen tranen in hun ogen.

Wat een succes. Het was geweldig in Wageningen. De onverwachte combinatie van Stenhammar en Schumann pakte zeer goed uit. Contactpersonen en musici bedankt. Ik was trots om voorzitter te zijn van de Vrienden van het Lied.

Aat Klompenhouwer
voorzitter

Aat Klompenhouwer als verteller

foto Norbert Lukkezen

't Venster in Wageningen

VvhL - KVK-nr. 40445139