Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Succesvolle samenwerking

VvhL-recital afdeling Wageningen in de Edesche Concertzaal

Op moederdag gaven mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw met als titel Ode aan de sterke vrouw. Aangevuld met enkele Franse liederen werd dit een avondvullend programma op vrijdag 8 mei in de Edesche Concertzaal. Het was de eerste samenwerking van de Vrienden van het Lied met deze zaal en werd meteen een groot succes. De prachtige locatie, het aantrekkelijke programma en een uitvoering met twee topmusici had veel leden uit andere regio's verleid om te komen. Ze werden niet teleurgesteld; het was de reis beslist waard.

Het programma werd geopend met twee liederen van Mozart en twee van Schubert. Direct werd duidelijk dat Olivia Vermeulen een zangeres is, die weet wat ze zingt en die dat ook kan overbrengen. Met een zorgvuldige timing en een passende mimiek maakte ze van de Mozart-liederen spannende opera-scènes. Jan Philip Schulze gaf haar goed tegenspel en illustreerde soms met extra versieringsnoten de handelingen in het lied. Van Eisler zongen ze twee zeer verschillende liederen. In Heiratsannonce op.11 kon je duidelijk zijn leermeesters Schönberg en Webern herkennen en Kuppellied was een echte theatersong. Hierop sloot Der Abschiedsbrief van Kurt Weill perfect aan. Door hun gevoel voor cabaret en de heerlijke Berlijnse tongval van Olivia hing de zaal aan haar lippen.

Op de grote Bösendorfer-vleugel (2.90 meter) kon de pianist zijn ei goed kwijt. Met vaardige handen liet hij de bolide bulderen, maar kon ook zuinig rijden, zoals te horen was in de 6 Gesänge op. 107 van Schumann. Heel mooi liet Jan Philip Schulze hierin de polyfone lijnen horen. Voor de pauze eindigden ze met drie liederen van Poulenc: Violon, Hôtel en het zwierige Les chemins de l'amour.

Met een stevig geluid en een theatrale aanpak bracht het duo na de pauze op overtuigende wijze de Trois chansons de Bilitis van Debussy. Hierna volgden vijf liederen van Hugo Wolf op teksten van Mörike. Sommigen noemen de liederen van Wolf wel eens kleinkunst met een grote K en zo klonken ze nu. Alle boosheden en verliefdheden, verbazing en verlangen, twijfel en wijsheid in tekst en muziek waren te horen. Ditzelfde gold voor de twee Amerikaanse cabaretsongs van William Bolcom en Jake Heggie, die met veel verve en bravoure werden uitgevoerd.

Na een ovationeel applaus kon een toegift niet uitblijven: Ganymed van Schubert. Ook hiermee bracht Olivia Vermeulen de luisteraars in hoger sferen. Het enige, dat inzakte, was een kopietje op de lessenaar van de vleugel. Even stoppen en weer doorgaan: goede topmusici houden de spanning vast.

Dinant Krouwel
secretaris

www.oliviavermeulen.comEdesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede

www.edescheconcertzaal.nl

VvhL - KVK-nr. 40445139