Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Concert in Zeeland: Luctor et Emergo

Op zondag 9 november was er een bijzonder concert in Zeeland met een dubbel karakter: sopraan Ingrid Kappelle was jarig en Michel Klarenbeek nam afscheid als contactpersoon. De titel van het programma Despite and Still paste daarom uitstekend bij deze middag.

Met 23 bezoekers was het concert voor de kleine Zeeuwse afdeling goed bezocht. In de sfeervolle ruimte van Boerderijgalerie de Osseberg, even ten noorden van Middelburg, kan met gemak het dubbele aantal. Voor ze met het recital begon, vroeg Ingrid Kappelle aan het publiek om voor haar te zingen, want ze was jarig. Meteen galmde het verjaarslied door de galerie inclusief drie hoeraatjes. Vervolgens zette ze, begeleid door Jeroen Liedorp, de cyclus Frauenliebe und -leben van Schumann in. Ze wist het publiek te raken met haar uitvoering, waarin ze vooral de nadruk op de tragiek legde. Daarna ging ze verder met, zoals ze zelf in een korte toelichting vertelde, drie depressieve liederen van Brahms. Gelukkig klonk er meer vrolijkheid door in de Zigeunerlieder van Dvorak. Ingrid en Jeroen voerden die uit met veel temperament en ritmische vrijheden.

Na een pauze met uiteraard verjaardagstaart brachten de musici de cyclus Despite and Still van Samuel Barber. In haar toelichting vertelde Ingrid, dat deze liederen waren opgedragen aan Leontyne Price, een beroemde Amerikaanse operazangeres. Ze vond dat zij ze dan ook wel kon zingen. Na drie liederen van Granados sloot het tweetal het concert af met de Canti della Lontananza van Menotti, jarenlang de levenspartner van Barber. Omdat er geen tekstbladen met vertaling beschikbaar waren, las Ingrid voorafgaande aan elk lied een Engelse vertaling voor. Dit droeg zeker bij tot een goed begrip van deze indrukwekkende cyclus. Hierin kon Ingrid alle registers opentrekken: intimiteit, opera, dronkenschap, humor en theater wisselden elkaar af. Ze kreeg alle ruimte hiervoor van Jeroen Liedorp. Staand naast de vleugel zong ze als toegift het Hexenlied van Mendelssohn.

Na een dankwoord van Michel Klarenbeek nam voorzitter Aat Klompenhouwer het woord. Hij deelde mee, dat Michel zijn taak als contactpersoon neerlegt en bedankte hem voor zijn inspanningen in de afgelopen jaren. Aat heeft niet alleen een immense CD-voorraad, maar ook een goed gevulde wijnkelder. Als blijk van dank gaf hij Michel een prachtige fles wijn uit 1989. Aat vertelde dat hij een leeuw is en het gevoel heeft in Zeeland in de modder te staan met de benen in het water. Het gaat niet zo goed met de afdeling Zeeland, terwijl er wel twee mooie concertlocaties zijn. Hij ziet goede mogelijkheden en zal voorlopig als contactpersoon fungeren. Hij rekent wel op hulp van de leden en zegt toe voor de zomer van 2015 twee concerten te organiseren. Door de Zeeuwse wapenspreuk Luctor et Emergo weet hij zeker, dat de afdeling Zeeland zal overleven. Met een blij gemoed kon iedereen na afloop nog genieten van een drankje en wat lekkere hapjes.

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied

Website
» Ingrid Kappelle

VvhL - KVK-nr. 40445139