Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Warm pleidooi voor Wilhelm Stenhammar

In de ontbijtruimte, vroeger de bestellerszaal, van Hotel Het Oude Postkantoor te Brummen vond op zondag 9 februari een bijzonder concert plaats. De historische locatie en de mooie vleugel uit 1884 pasten uitstekend bij het programma gewijd aan de Zweedse componist Wilhelm Stenhammar (1871-1927). Het publiek kreeg eerst een opname te horen uit 1903 van de Zweedse bariton John Forsell met Stenhammar als pianist. Daarna werd er afwisselend gezongen door Karolina Hartman en Florian Just en gesproken door Aat Klompenhouwer met Maurice Lammerts van Bueren aan de vleugel.

Aat Klompenhouwer vertelde op een levendige en boeiende manier over het leven van Wilhelm Stenhammar. Hij citeerde daarbij vooral uit brieven en dagboeken met soms diepzinnige en aangrijpende teksten. Mezzosopraan Karolina Hartman en bariton Florian Just zongen daarbij liederen, die in de toelichting werden genoemd of goed pasten bij de sfeer van het verhaal. Gedurende het concert ontstond voor de luisteraars hierdoor een veelzijdig portret van Stenhammar. Behalve als componist was hij ook actief als dirigent en pianist. Hij had veel contacten met collega-componisten en met schrijvers uit zijn tijd. Maurice Lammerts van Bueren liet zijn eigen pianistische kwaliteiten en die van Stenhammar vooral goed horen in de indrukwekkende Fantasie op.11 voor pianosolo. Er klonken ook liederen van tijdgenoten als Wilhelm Peterson-Berger, Ture Rangström en Hugo Alfvén.

Dit recital was vooral een warm pleidooi voor Stenhammar. Zijn muziek kent een rijke expressie en is vaak romantisch met een melancholieke ondertoon, maar soms ook impressionistisch vol zachte tinten. Karolina en Florian toverden ons trollen voor, bibberende meisjes, dronken zeelieden, geurende weilanden en zingende vogels. Maurice liet zich ook niet onbetuigd dankzij de aantrekkelijke pianopartijen. Door de mooie balans van toelichting en muziek en de veelzijdige selectie van liederen vloog het uitgebreide programma voorbij. Lees hier het programma met achtergrondinformatie.

We mogen trots zijn op zulke goede musici en zo'n betrokken voorzitter en vooral op het feit, dat de Vrienden van het Lied een podium biedt voor dit soort programma's. Met 45 mensen was de zaal goed vol en voor de meesten was het een eerste kennismaking met deze bijzondere componist. Stenhammar zou zich gelukkig prijzen met zo'n prachtig portret van hemzelf. Hij verdient dit ten volle.

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied

Het Oude Postkantoor Zutphensestraat 6
6971 EM Brummen

VvhL - KVK-nr. 40445139