Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Martin Kaaij

Nieuwe muziek ontdekken is het mooiste wat er is. De gitarist Martin Kaaij begon al tijdens zijn studie bij Dick Visser aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium naar nieuw repertoire te zoeken en daarmee is hij nooit opgehouden. Inmiddels heeft hij van ruim zestig gitaarcomposities de première gegeven. Hierin meegerekend zijn de eerste Nederlandse uitvoeringen van het Gitaarconcert van Jean Francaix en het Concert voor twee gitaren van Ton de Leeuw, en de Maleisische première van Rodrigo’s Concierto de Aranjuez.

Onverwachte schatten ontdekte Kaaij in het repertoire van de zestiende en de negentiende eeuw. En als het even kan bewerkt hij kamermuziek voor zijn instrument. Liederen van Schubert, Brahms en Wolf voor de cyclus De dag van de dichter, bijvoorbeeld, en onbekende composities van Dvorak en Verdi voor het Bommel Quartet. Dit kwartet van stand richtte hij in 1986 op met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. De bezetting luidt: viool, hobo, gitaar, fagot.

Martin Kaaij is getrouwd en heeft twee zonen. Op de tennisbaan is hij dankzij een zowel linkshandig als rechtshandig geslagen forehand een geduchte tegenstander. Hij heeft een hekel aan koken, maar kan razendsnel boodschappen doen en leest boeken dat het een aard heeft. Zijn favoriete schrijvers zijn Kingsley Amis, Vladimir Nabokov en Donna Leon.

Hij heeft zes cd’s opgenomen en twee boeken geschreven over klassieke muziek: Niet bij Bach alleen en Toonzetters. Met de basbariton Tom Sol vormt hij al jaren een vast duo, en brengt speciale bewerkingen van het Romantische Liedrepertoire tot klinken.

Concerten


Martin Kaaij

VvhL - KVK-nr. 40445139