Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Helena van Heel

De Zweedse mezzosopraan Helena van Heel beheerst als concertzangeres het hele spectrum van de klassieke muziek. Met haar lyrische stem toont zij grote affiniteit met zowel de barok als de klassieke en de romantische periode. Hiernaast kan zij bogen op een ruime ervaring in de hedendaagse muziek.

Haar muzikale wortels liggen in de Zweedse koortraditie. Op jonge leeftijd zong ze in het kinderkoor van Boliden, een mijnwerkersstadje in het noorden van Zweden. Haar muziekstudie in Piteå,met een Master in Zang (cum laude) en Muziekeducatie, werd gevolgd door aanstellingen bij het Eric Ericsons Kamerkoor, het Zweeds Radiokoor en later het Nederlands Kamerkoor.

Solistisch zong Helena onder meer met het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Nederlands Kamerorkest, Amsterdam Sinfonietta, Het Gelders Orkest, Radio Kamer Orkest en de Marinierskapel. Helena werkte met de dirigenten Frans Brüggen, Eric Ericson, Reinbert de Leeuw, Peter Eötvös, Tõnu Kaljuste, Christoph Poppen en Risto Joost. Verder trad ze op met het Asko/Schönberg Ensemble, Barok Opera Amsterdam, Corelli Consort Tallinn en het Rietveld Ensemble. Helena van Heel was te horen op radio, tv en cd en ze verleende haar medewerking aan de Donaueschinger Musiktage, het Gergiev Festival en het Holland Festival. Recentelijk vertolkte ze drie verschillende rollen in de familieopera Help Heksen HeXen!, gecomponeerd door Max Knigge voor het Nederlands Kamerorkest.

Voor Helena van Heel heeft de componist Max Knigge een groot aantal liederen gearrangeerd voor mezzosopraan en strijkkwartet, onder andere de cyclus Les nuits d’été van Berlioz. Dit programma werd meerdere malen uitgevoerd in Zweden en Nederland, en is goed ontvangen bij pers en publiek.
Helena beschikt over een zeer uitgebreid liedrepertoire en geeft regelmatig recitals. Zij was onder meer te horen in de Jurriaansezaal van de Doelen, Rotterdam en de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Amsterdam.

Programma

Een romantisch drieluik

Samen met pianiste Natasja Douma brengt Helena van Heel een recital bestaande uit drie romantische cycli. Voor de pauze klinken de Zigeunermelodien op.55 van Dvorak en de Lieder und Gesänge op.57 van Brahms op teksten van Daumer. Na de pauze staat de Liederkreis op.39 van Schumann op gedichten van Eichendorff op het programma.

Concerten

VvhL - KVK-nr. 40445139