Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Irene Maessen

Irene Maessen (sopraan) heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend. Als operazangeres vertolkte Irene Maessen vele rollen, in het bijzonder in de opera's van Mozart.

Daarnaast treedt zij op met de belangrijkste Nederlandse orkesten en is een veelgevraagd kamermuziekzangeres. Bovendien legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij diverse nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen en opera's, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn. Met de pianiste Marja Bon geeft zij masterclasses voor duo's. Sinds 2007/2008 is Irene Maessen verbonden aan het conservatorium van Arnhem als docent klassieke zang van de muziektheaterafdeling.

Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdamse Conservatorium. Daarna volgde zij lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten concours in s-Hertogenbosch. Ook werd zij onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.Federico Mompou - Uit: Combat del Somni: Jo et pressentia com la mar
Irene Maessen sopr, Marcel Worms pf 

Programma's

Het meisje en de nachtegaal

In 2016 is het honderd jaar geleden dat de componist Enrique Granados overleed. In zijn monumentale Goyescas staat Quejas o la maja y el ruiseñor centraal, de klaagzang van een meisje dat troost zoekt bij de nachtegaal, boodschapper van de liefde.
In dit programma liederen van Franz Schubert, Antoon Maessen, Edvard Grieg en natuurlijk Granados, vooral over jonge geliefden. Van Granados hoort u niet alleen het Het meisje en de nachtegaal voor piano solo en de bekende Tonadillas, maar ook enkele zelden gezongen werken in het Catalaans.

Auf Flügeln des Gesanges

In dit programma klinkt voor de pauze muziek van Joseph Haydn, Fanny en Felix Mendelssohn en van het echtpaar Clara en Robert Schumann, waaronder Frauenliebe und -Leben. Na de pauze komen Franse liederen aan bod van Debussy, Gabriel Fauré en Reynaldo Hahn, vooral op teksten van Verlaine.

Concert-lezing Als een meeuw op de golven

Samen met bariton Igor Bogaert, pianist Jan Willem Nelleke en schrijfster/presentatrice Madelon de Keizer brengt Irene Maessen een programma rondom Albert Verwey. Er worden liederen uitgevoerd van o.a. Alphons Diepenbrock, Leander Schlegel, Hugo Kauder, Hanna Beekhuis en Hugo Nolthenius. Klik hier voor een trailer van het programma.

Vrouwen programma

Samen met pianiste Reinild Mees brengt Irene Maessen een afwisselend programma met  composities van uitsluitend vrouwelijke componisten. Aan bod komen o.a. Clara Schumann, Anna Cramer, Cécile Chaminade, Lili Boulanger, Marjo Tal en Ruth Crawford-Seeger.

Vrouwen in de Oriënt

Dit programma neemt u mee naar de Oriënt met teksten van de 16e eeuwse Indiase dichteres Mira Bai. Rokus de Groot verdiepte zich in deze mystica en componeerde een roerend portret. Sylvia Maessen gebruikte voor haar compositie Rubaiyat kwatrijnen van de Perzische dichter Omar Khayyam. Hierin begeleidt Irene Maessen zichzelf op zes gestemde glazen. Verder muziek van Jacques Ibert op teksten van Victor Segalen en een fluitsolo van Ganesh Kumar geïnspireerd op de raga. Jeff Hamburg componeerde de vier indringende Joshe Kalb liederen. Ook de vertelster Shéhérazade zal niet ontbreken. Eleonore Pameijer speelt hierbij op dwarsfluit. Lees hier het volledige programma.

Sweeter than roses met harpiste Manja Smits.

Engelse Barokliederen (Dowland, Purcell) en volksliederen uit Schotland, Ierland (Britten), Griekenland (Ravel) en Spanje (de Falla, Granados).

Concerten


VvhL - KVK-nr. 40445139