Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Johannette Zomer

De Nederlandse sopraan Johannette Zomer begon in 1990 haar zangopleiding bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus. Sindsdien ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York).

 

Het repertoire van Johannette Zomer reikt van de middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, René Jacobs, Reinard Goebel en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacobs als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd.

 

Johannette Zomer maakte haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996 toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi's 'Don Carlo'. Sindsdien stond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (in Ligeti's 'Le Grand Macabre').

 

Regelmatig verleent zij medewerking aan cd-opnamen. Een paar van haar laatste projecten - alle zeer goed ontvangen in pers en ether; zo noemde het gezaghebbende muziektijdschrift Gramophone haar "a new voice to watch" - zijn de cd met Bach-cantates (begeleid door het Engelse ensemble Florilegium) waarvoor zij in 2008 een Edison ontving, en de cd 'L'Esprit Galant', waarop zij met Fred Jacobs de ontwikkeling van het 17e eeuwse Franse lied laat horen.

 

Afgelopen najaar nam Johannette in een nieuwe kamermuziekversie van Rossini's 'Il Turco' in Italia bij het Nederlands Blazers Ensemble beide vrouwelijke hoofdrollen voor haar rekening. Verder debuteerde zij bij het Mozarteum Orchester Salzburg onder leiding van Ivor Bolton in Bachs 'Hohe Messe', en heeft zij onder diezelfde dirigent meegewerkt aan een uitvoering van Handels 'Athalia', begeleid door Concerto Köln. In 2009 maakte Johannette Zomer haar debuut bij de Nederlandse Opera in 'Ercole Amante' van F. Cavalli en is zij op tournee door Europa geweest met de orkesten van Ton Koopman en Frans Brüggen, en met uitvoeringen van resp. de 'Mattheus-Passion' en 'Hohe Messe' van Bach.


Concerten


VvhL - KVK-nr. 40445139