Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Karolina Hartman

De uit Noord-Zweden afkomstige mezzosopraan Karolina Hartman studeerde aanvankelijk piano bij David Kuyken in Utrecht. Na een ernstige blessure legde Karolina zich volledig toe op het zingen. Zij studeerde bij Henny Diemer en rondde haar masterstudie zang in 2007 zeer succesvol af. Zij volgde masterclasses bij o.a. Udo Reinemann, Rudolf Jansen, Robert Holl, Jard van Nes, Peter Kooij en Olaf Bär.

Het liedrepertoire ligt Karolina bijzonder na aan het hart. Samen met pianisten Maurice Lammerts van Bueren en Jan-Paul Grijpink vertolkt zij programma's, waarin Zweedse liederen een belangrijke plaats innemen. Ook schreef ze over dit repertoire artikelen en programmatoelichtingen, waaruit haar affiniteit met het geschreven woord en de dichtkunst blijkt. Sinds 2007 is zij soliste bij de Vereniging Vrienden van het Lied.

Karolina is een veelgevraagd soliste voor het concert- en oratoriumrepertoire en werkt met gerenommeerde ensembles in binnen- en buitenland. Zij was te horen in meerdere radio-opnames, zoals in een project van de Nederlandse Bachvereniging met muziek van Johann Rosenmüller, en in liederen van Mahler en Schubert.

In het seizoen 2012-13 is Karolina o.a. te horen in Mahlers Das Lied von der Erde, het Gloria van Vivaldi en de Krönungsmesse van Mozart, maar ook in kamermuziekconcerten. Bijvoorbeeld samen met klavecinist Pieter Dirksen in werken van Sweelinck.

Programma's

The American Dream

In Amerika kan het: geboren worden als arme jongen en eindigen als miljonair. Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren voeren in dit programma muziek uit van componisten, die allemaal iets met The American Dream te maken hebben. Aan bod komen liederen van Korngold, Eisler, Strawinsky, Rachmaninoff, Bernstein en Jake Heggie. De Europese wortels, het Russisch sentiment en de Amerikaanse showcultuur staan garant voor een afwisselend recital. Lees hier het programma en de toelichting en geniet van de foto's in Hollywood-stijl.

De Tuin van Wenen

In het programma De Tuin van Wenen klinken zelden uitgevoerde liederen van Arnold Schönberg, de vader van de Tweede Weense school, en van Anton Webern. Een keuze uit hun atonale werk, maar ook vroege liederen van Webern, die aan Hugo Wolf doen denken, en uitbundige cabaretliederen van Schönberg. Daarnaast worden werken uigevoerd van twee componisten, die allebei naar Amerika zijn vertrokken: Schönbergs leerling Hanns Eisler en Erich Wolfgang Korngold, die als kind de nieuwe Mozart werd genoemd. Beiden kwamen terecht in Hollywood, waar ze als filmcomponist werkten. Twee tijdgenoten en fantastische, maar heel verschillende liedcomponisten. Lees hier het volledige programma.

Moje Láska

Mezzosopraan Karolina Hartman en pianiste Micha van Weers bezingen de liefde in Tsjechische liederen van Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, en verrassende werken van zijn leerlinge Vítězslava Kaprálová. De liederen worden afgewisseld met prachtige Tsjechische pianosolowerken.

Wilhelm Stenhammar, zijn leven en zijn liederen

Een bijzonder concert rondom componist, pianist en dirigent Wilhelm Stenhammar (1871-1927) met twee zangers, een pianist en een verteller. In brieven, aantekeningen, recensies en uiteraard in muziek, wordt een beeld geschetst van het leven en werk van Stenhammar en het muziekleven in Zweden rond 1900. Behalve composities van Stenhammar zijn er ook liederen te horen van Alfvén, Peterson-Berger en Rangström. Karolina Hartman brengt dit programma samen met bariton Florian Just, pianist Maurice Lammerts van Bueren en als verteller Aat Klompenhouwer. Lees hier het programma met toelichting.

Verhalen van vroeger...

Oude sagen, legenden, het paradijs van Eva, de geschiedenis van Maria Stuart. Een duik in het verleden, waarbij verhalen van vroeger weer tot leven komen. In dit programma wordt Karolina Hartman begeleid op piano door Maurice Lammerts van Bueren.
Benjamin Britten - Folksongs
Gabriel Fauré - Liederen uit La Chanson d'Eve
Robert Schumann  - Fünf Gedichte der Königin Maria Stuart
Gösta Nyström - På reveln
Edvard Grieg - Haugtussa

Concerten

Karolina Hartman (foto: Jörgen Hildebrandt)

Karolina Hartman (foto: Jörgen Hildebrandt)

Duo
Duo met pianist Maurice Lammerts van Bueren

Persfoto
» portret1 (hires)
» portret2 (hires)
(foto's: Jörgen Hildebrandt)

 

<<terug

 

VvhL - KVK-nr. 40445139