Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Mijke Sekhuis

Sopraan Mijke Sekhuis studeerde klassieke solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij behaalde in 2004 haar diploma tweede fase met als specialisatie Lied. Daarnaast behaalde zij het diploma van de tweede fase opleiding Opera aan De Nieuwe Opera Academie in Amsterdam. Vervolgens was zij verbonden aan het ‘Centre National d’Insertion Professionelle d’Artistes Lyriques’ te Marseille, Zuid-Frankrijk.
Zij volgde masterclasses bij o.a. Tom Krause, Mady Mesplé, Nathalie Stutzmann, Elly Ameling, Michael Chance en Graham Johnson. Tegenwoordig is Henny Yana Diemer haar vocale coach.

Mijke Sekhuis is actief als lied-, concert- en operazangeres in binnen- en buitenland. Zij werkte mee aan voorstellingen en concerten tijdens festivals als De Nederlandse Muziekdagen, Het Grachtenfestival, KamerOpera Festival, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, It’s en YO! Ook was zij te beluisteren op nationale radiozenders van Nederland en Duitsland. Zij werkte met diverse orkesten in Nederland, Duitsland en Frankrijk.
Mijke Sekhuis vertolkte onder andere rollen in opera’s van Mozart, Haydn, Offenbach, Von Suppé, Marschner, Ravel, Debussy en Weill. In het hedendaagse en 20e eeuwse repertoire werkte zij mee aan premières van opera’s en solostukken van componisten als Klaas de Vries, Martijn Padding, Loek Dikker, Willem Jeths en Boudewijn Tarenskeen. In 2012 maakte zij haar debuut in het Concertgebouw met een concertante uitvoering van Hôtel de Pékin (Willem Jeths) in de Zaterdagmatinee serie.
Verder speelde zij in muziektheaterproducties van onder andere Opera Trionfo, Het Zuidelijk Toneel, Muziektheater de Plaats, Barokopera Amsterdam, OperaCinema, Fast opera Productions en Muziektheater THIMMT, voor wie zij de rol van Anna creëerde in de muziektheatervoorstelling De passie van Anna.

Zij geeft liederenrecitals met de pianiste Shuann Chai en met de gitarist Jonas Skielboe.

Programma's

Heimat, heimwee & hartezeer

Sopraan Mijke Sekhuis vormt samen met klarinettiste Hanka Clout en fortepianist Vaughan Schlepp het Nije Trio. Door de combinatie van sopraan en klarinet met de unieke klank van de fortepiano kan het Nije Trio prachtige muziek laten horen voor verschillende bezettingen. Het programma is gebouwd rond twee hoogtepunten van het repertoire voor deze combinatie: Schubert's Der Hirt auf dem Felsen en de felle aria Parto, Parto van Mozart. Laat u meenemen in de wereld van Mozart en Schubert, maar laat u ook verrassen door de muziek van hun tijdgenoten Kreutzer, Kalliwoda en Spohr. Ontluikende romantiek vol echo's uit diepe dalen, herders op hoge toppen en hartkloppingen van verlangen...

Vrouwenliefde, Leven en Lijden

Geïnspireerd door de Hugo Wolf Dag van de Vrienden van het Lied verzamelden Mijke Sekhuis en Shuann Chai 15 vrouwenliederen uit Wolf's Italienisches Liederbuch. Het is een meeslepende Wolfiaanse reis geworden, vol liefde en levensvreugde, maar ook met een flinke dosis jaloezie en ander leed. Kortom: Vrouwenliefde en Lijden.
Daarnaast kan Schumann's visie natuurlijk niet ontbreken. Zijn cyclus Frauenliebe und -leben, die hij schreef als huwelijksgeschenk voor Clara toont een heel ander vrouwbeeld dan het beeld dat Wolf ons voorschotelt. Tenslotte laten Mijke en Shuann ook Clara aan het woord. Dat is wel zo eerlijk.

Robert Schumann - Frauenliebe und -leben
Clara Schumann - liederen
Hugo Wolf - selectie uit Italienisches Liederbuch

Galerie Mélancolie - Van verlangen en de dingen die voorbij gaan

Een Frans programma met muziek van de Nederlander Jeths en de Amerikaan Barber: hoe Frans zal dat klinken?
De Amerikaan Samuel Barber componeerde op vijf Franse teksten van Rainer Maria Rilke (ook al geen fransoos) en liet zich inspireren door de grootmeesters van de Franse Mélodie. De voltooide cyclus Mélodies passagères werd opgedragen aan het duo Pierre Bernac en Francis Poulenc, die in 1952 de première van het werk verzorgden in Parijs. Daar zit ergens toch een behoorlijk Frans luchtje aan...
Bekendere grootmeesters van het Franse lied bezoeken Mijke Sekhuis en Shuann Chai natuurlijk ook. Bij de cycli van Ravel en Debussy zijn zij verzekerd van verlangen en melancholie, van fluweel en vogelgekwetter, van brandende zon en eindeloos regenachtige middagen.
Tenslotte blazen ze het stof van drie vroege liederen van de Nederlandse componist Willem Jeths. In zijn korte cyclus Les Chats, naar drie gedichten van Baudelaire, gaat hij op zoek naar de taal van deze sfinxen van onze huiskamers: sensueel, eigenzinnig en mysterieus.

Claude Debussy - Ariettes oubliées
Samuel Barber - Mélodies passagères
Maurice Ravel - Shéhérazade
Willem Jeths - Les Chats

Componistenbrieven

Dit liedrecital is samengesteld rond de cyclus Letters from composers (1968) voor sopraan en gitaar van de Amerikaanse componist Dominick Argento (°1927). In deze cyclus laat de componist brieven van een aantal grote componisten muzikaal tot leven komen: Bach, Mozart, Schubert, Schumann, Chopin, Puccini en Debussy schrijven liefdesbrieven, maken zich boos, doen hun beklag over zakelijke beslommeringen of weten niet waar het heen moet met zichzelf en de wereld. Mijke Sekhuis en gitarist Jonas Skielboe combineren deze cyclus met muzikale hoogtepunten uit het werk van deze briefschrijvende componisten zodat een gevarieerd en toegankelijk programma ontstaat.

Concerten

Groningen

Zondag 4 februari 2018, 15.00 uur
'Het Nije Trio' met Mijke Sekhuis (sopraan), Hanka Clout (klarinet) en Vaughan Schlepp (piano)
‘Heimat, heimwee & hartezeer’, met o.m. werken van Schubert, Mozart en Spohr
Locatie: Atelier van mw Penning, Emmalaan 7, 9752 KR Haren
Aanmelden: bij contactpersoon mw Bakker via (050) 5340521 of riekjebloembergen@xs4all.nl


Mijke Sekhuis (foto: Marc Ginot)

Website
www.mijkesekhuis.nl

 

 

<<naar solistenlijst

VvhL - KVK-nr. 40445139