Alexandra d’Espinoza

Alexandra d'Espinoza was als soliste te horen in opera's, oratoria en kamermuziekrecitals in binnen- en buitenland. Daarnaast was zij werkzaam voor diverse internationale muziekinstituten en specialiseerde zich in Spaans‑Amerikaanse kamerrepertoire.
Alexandra d'Espinoza-mezzosopraan

biografie

Alexandra d’Espinoza studeerde aan het Nationale Conservatorium te Buenos Aires, Argentinië en de Catholic University of America (Benjamin T. Rome School of Music, Latin American Center of Graduate Studies in Music) in Washington DC (VS), en sloot haar studie af aan het aan de Opera‑academie van het Colon Theater ook in Buenos Aires. In Nederland volgde zij een post-hbo-studie zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met een specialisatie in pedagogiek.

Alexandra d’Espinoza nam deel aan cursussen en masterclasses en won verschillende prijzen in Argentinië, Zuid-Amerika en Nederland. Zij heeft als soliste opgetreden in opera’s, oratoria en kamermuziekrecitals in Argentinië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. Ook als docent is zij in deze landen voor verschillende instituten werkzaam geweest. Tijdens haar studie in de VS, waar zij een Master Degree voor Latijns‑Amerikaanse Muziek heeft behaald, heeft zij zich gespecialiseerd in het Spaans‑Amerikaanse kamerrepertoire. Regelmatig nam zij deel aan de concerten van de Argentijnse Componisten Associatie waar zij van vele nieuwe composities de première zong.

programma's

Alexandra d’Espinoza, mezzosopraan
Jeroen Liedorp, piano

 

Dit programma bestaat uit liederen van Europese componisten, die niet in de moedertaal van de componist zijn gecomponeerd.  De redenen zijn verschillend: (tijdelijke) emigratie, mode, bewerkingen van populaire liederen of gewoon voor eigen plezier. U hoort liederen van o.a. Haydn, Beethoven, Tsjaikovski, Liszt, Ravel en Ton de Leeuw. Alexandra d’Espinoza wordt begeleid door Jeroen Liedorp.

Franciska Dukel, mezzosopraan

 

Na haar authentiek vormgegeven Goetheprogramma Natur und Kunst komt Franciska Dukel nu met een opvolger. Zij gidst u sprekend, zingend en spelend door de vindingrijke vruchten van de Romantiek. Vruchten waar de classicus Goethe zelf aanvankelijk geen trek in had, maar die later voor vele generaties de belangrijkste toegang tot zijn poëzie zouden worden.

 

Van een vijftal gedichten belicht Franciska Dukel eerst de opvallendste verschillen in de verklanking door diverse componisten. Na deze uitleg zal u deze Lieder, als ze weer in hun geheel klinken, kunnen horen met nieuwe oren. Daarmee blijkt hoeveel meer muziek er in elk gedicht schuilt dan Goethe zelf meende te weten.

 

Bekijk een voorbeeld: Rastlose Liebe>