Ameling anders

Woensdag 8 februari viert Elly Ameling - lid van het comité van aanbeveling van de Vrienden van het Lied - haar 90e verjaardag. Ter ere daarvan zendt de Concertzender een speciale editie uit van mijn wekelijkse programma Die sanck een Liedt. Onder het mom: wie jarig is trakteert stelde ik met Elly Ameling een bloemlezing van opnames samen, gekozen uit haar lange carrière.
foto: © Frank Ruiter

Van de grote, naoorlogse, Nederlandse zangers was Elly Ameling de enige die internationaal carrière wist te maken met het zingen van bijna uitsluitend liederen. In 1994 zei ze in dagblad Trouw: ‘Ik heb altijd een intense vreugde beleefd aan poëzie en het was dus heel vanzelfsprekend dat ik in de liedkunst terecht kwam.’ Een paar jaar later schreef diezelfde krant: ‘Volgens kenners van het repertoire vertegenwoordigt Ameling het “nec plus ultra” van de liedkunst.’ En dat blijkt, want met haar plaatopnamen won ze vier keer een Edison (in 1965, 1970, 1979 en 1980), drie keer de Grand Prix du Disque en de Preis der deutschen Schallplattenkritik.

Ik mocht haar al meer dan eens ontvangen in de studio en ik mag zeggen dat ze een groot fan is van het programma. Op 12 februari aanstaande maak ik een prachtig eerbetoon voor de jarige. Uit een schat aan opnames heb ik werken gekozen die u misschien wel nooit eerder hoorde. Één zeker want die kreeg ik uit het eigen archief van mevrouw Ameling. Het betreft een opname uit 1985 gezongen voor de Vrienden van het Lied. Verder hoort u in de uitzending Ameling Anders werken van Schubert, Purcell, Fons Jansen, Moessorgski, Quilter en Strauss.

Evert Jan Nagtegaal,
bariton, presentator Concertzender, lid afdeling Utrechtse Heuvelrug

Ameling Anders / zondag 12 februari / 11.00 uur / klik hier om de uitzending te beluisteren