Dag van het Lied: masterclass

‘Als student genoot ik altijd enorm van de masterclasses die ik mocht volgen. Rudolf Jansen, Graham Johnson, Barbara Bonney, Elly Ameling: al die mensen inspireerden mij. Ze deelden kleine wijsheden die vaak een groot verschil konden maken’, vertelt Maurice Lammerts van Bueren.

‘Waar je in een gewone les vooral aan een solide basis bouwde, kreeg je tijdens een masterclass de gelegenheid om die basis te ontstijgen. Inspiratie werd op allerlei manieren aangedragen: met name het beeld waarbij Graham Johnson in de Rotterdamse Doelen demonstreerde hoe het elfje in Elfenlied van Wolf waggelde als een Teletubbie bij het ontwaken, zal altijd op mijn netvlies blijven staan. Ik verheug me ontzettend op de masterclass tijdens de Dag van het Lied en hoop dat ik de duo’s met hetzelfde enthousiasme kan inspireren.’

Niël Stapelberg / tenor
Niël Stapelberg werd geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Daar behaalde hij aan de universiteit zijn bachelor operazang en een specialisatie Opera Performance. Sinds september 2022 studeert hij aan de master opera aan het conservatorium van Maastricht. In het seizoen 2022-2023 is hij onder meer te horen als Tebaldo in I Capuleti e i Montecchi van Bellini, als Prins Reinhold in Dornröschen van Humperdinck, als Don Basilio en Don Curzio in Mozarts Le Nozze di Figaro en als Bill in Flight van Jonathan Dove.

Jana Schell / piano
Jana Schell begon al op vierjarige leeftijd met piano- en viool spelen en sleepte al verschillende prijzen in de wacht.  In 2020 en 2021 nam ze deel aan de Online Vladimir Krainev Moscow International Piano Competition en haalde in 2021 zelfs de halve finale. In datzelfde jaar won Jana ook de Silver Hands-onderscheiding in de categorie opkomend talent tijdens de Carles & Sofia International Piano Competition. Als solist was ze al te horen op diverse internationale podia en volgde masterclasses bij onder andere Bernd Goetzke, Janusz Olejniczak, Boguslaw Jan Strobel. Momenteel studeert zij voor haar Bachelor of Music aan het Conservatorium Maastricht bij Joop Celis.

Repertoire masterclass:
Niël en Jana hebben voor deze masterclass drie liederen gekozen uit Schuberts Winterreise.

Valérie Stammet / sopraan
De Luxemburgse Valérie Stammet begon haar muzikale opleiding aan het conservatorium van Esch-sur-Alzette, waar ze diploma’s behaalde in zang, cello, piano, kamermuziek en koordirectie. Sinds 2017 studeert ze zang aan het Maastrichts Conservatorium bij Yvonne Schiffelers, waar na haar bachelorsdiploma verder studeert voor haar master operazang. Als solist was zij te horen tijdens concerten met het vocal ensembles. Ze maakte deel uit van het multimediale project Vanitas – waarin ze een dubbelrol als celliste en zanger vervulde – en was te horen in de productie Ecological Anxiety Disorder.

Lilian Phan / piano
Lilian Phan, geboren in Beieren, speelt als sinds haar zevende piano en viool. Tijdens haar deelname aan de Duitse jeugdwedstrijd Jugend Musiziert klonk haar grote voorliefde voor de piano al duidelijk door. Ze kreeg les van onder andere de Russische concertpianiste Irina Leveleva en volgde masterclasses bij Ilja Scheps, Dang Thai Son, Silvije Vidovic en Douglas Finch. Sinds 2017 studeert ze aan het Conservatorium Maastricht bij Jeroen Riemsdijk.

Repertoire masterclass:
Samen met pianiste Lilian Phan zal Valérie twee Goethe-liederen van Hugo Wolf – Die Spröde en Die Bekehrte – en een lied, Les roses d’Ispahan van Gabriel Fauré ten gehore brengen.

Berg duo:
Stina Åkerberg / sopraan
Sachit Ajmani / piano
Stina en Sachit begonnen hun samenwerking nadat zij tijdens studio-opnamen ontdekten dat artistieke benadering en muzikale richting essentieel zijn voor het welslagen daarvan. Ze delen hun liefde voor het liedrepertoire. Stina Åkerberg – afkomstig uit Zweden – behaalde een diploma aan een tweejarige vooropleiding in Zweden en nam deel aan diverse masterclasses bij gerenommeerde musici. Met haar Scandinavische roots draagt zij graag bij tot het behoud van een muzikale schat aan Scandinavische liederen. Sachit Ajmani heeft als componist en pianist interesse in maatschappelijke vraagstukken en een bijzondere voorkeur voor het lied. Hij was als pianist te horen tijdens verschillende concerten en festivals. In 2021 en 2022 nam hij deel aan de Lied MasterClass van Festival Vocallis.

Repertoire masterclass:
Stina en Sachit zullen Wir Wandelten van Brahms en La Passeggiata (Anacreontica) van Rossini gaan uitvoeren.