Een zonovergoten Dag van het Lied

Elisa Maayeshi, student zang aan het Conservatorium van Amsterdam, was een van de zangers tijdens het openingsrecital van de Dag van het Lied. Ze woonde ook het recital Schumann & Grieg door Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren, en de masterclass van Maurice bij. Met haar verslag geeft ze een inkijkje in de wereld van het lied, door de ogen van een musicus.
Foto: © boasphoto.nl / Mel Boas

Toen wij op 13 mei ’s ochtends om negen uur het prachtige Zusterplein in Zeist opliepen stond een vrolijk comité in geel gekleed, geheel in stijl met de stralende zon die dag, ons al op te wachten. De Dag van het Lied kon beginnen.

Tien voor acht werden we al op al op het Centraal Station in Amsterdam verwacht, dus inzingen voor vertrek was er zo vroeg niet bij. Daarom was het zaak om ter plekke binnen een uur allemaal in te zingen, om te kleden en de laatste dingen door te nemen in de zaal. Onder leiding van onze bevlogen liedklasdocent Pierre Mak verliep dat zeer voorspoedig. De zaal vulde zich en we zongen het eerste concert van de dag: Wanderlust. Een geheel aan Duitse liederen en duetten die allemaal relateren aan het verlangen om te ontdekken, op pad te gaan. Iets waar wij ons als jonge zangers, en vooral als jonge mensen, goed in kunnen vinden. Het publiek luisterde met veel aandacht en openheid voor de verhalen die wij te vertellen hadden. Dat is toch zo mooi aan liedrecitals: de band die je in zo’n korte tijd met het publiek opbouwt is in geen ander genre hetzelfde. We kregen een warm applaus en ieder een prachtige roos.

Na een fotosessie en snel omkleden schoven we aan voor het tweede concert verzorgd door Karolina Hartman en Maurice Lammerts van Bueren. Had ik een maand geleden misschien vaag over Maria Stuart gehoord, nu heb ik binnen een week een opera (Maria Stuarda van Donizetti) én een liedcyclus over deze Schotse koningin gehoord. Het drama van haar levensverhaal was ook in deze cyclus van Robert Schumann niet te missen en ik zag de scènes even levendig voor me. De cylus van Grieg Haugtussa op. 67 die in het programma volgde was zeer afwisselend. Hoewel ik helaas geen Noors spreek, bracht Karolina de karakters van de verschillende liederen zo goed dat ik toch werd meegevoerd in deze liefdesgeschiedenis.

foto’s: © boasphoto.nl / Mel Boas

Na een heerlijke pauze in de zon stond een volgende groep jonge zangers en pianisten klaar om van de meester himself, Maurice Lammers van Bueren, les te krijgen onder toeziend oog van het publiek. Ik heb pen en papier erbij gepakt want Maurice had een aantal zeer interessante uitspraken waar ik nog lang over kan doormijmeren. Zo vertelde hij naar aanleiding van het prachtige lied Wir wandelten van Johannes Brahms – vertolkt door Stina Akerberg en Sachit Ajmani – dat het belangrijk is om keuzes te maken. ‘Is ze alleen wanneer ze dit zingt?’ vroeg Maurice Stina. ‘Het publiek zal deze keuze wellicht niet bereiken, maar het is bepalend voor hoe je het lied zingt.’ Ze is inderdaad alleen dacht Stina. Dus bij deze, nu weet u het toch. Maurice deed bovendien de klep van de imposante vleugel helemaal open. ‘Dan kun je meer kleuren in de piano horen’. En inderdaad, het kwam Sachits spel meteen ten goede. Ook voor de zanger is dit fijn vertelde Maurice: ‘Als zanger ben je als het ware omgeven door het geluid, net als bij een orkest. Of ja, bij een opera natuurlijk niet. But, we talk lied here.’ En zo is het. We talked lied today en het was geweldig. Vrienden van het Lied, bedankt.

Elisa Maayeshi
Student zang aan het Conservatorium van Amsterdam

Meer horen van Elisa? Op dinsdag 27 juni doet zij om 18.30 uur haar Bachelor-examen. Zij brengt dan La Voix Humaine van Francis Poulenc ten gehoren met orkest. Leden van de Vrienden van het Lied zijn van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

Tijd: 18. 30 uur
Locatie: Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151, 1011 DL Amsterdam / Bernard Haitinkzaal