Franciska Dukel

Franciska Dukel is pianiste, zangeres en zangcoach met een indrukwekkende staat van dienst. In liedrecitals profileert zij zich met programma's die opvallen door hun originele thema en de keuze voor veelal vergeten Nederlandstalig en Duits repertoire.
Franciska Dukel-mezzosopraan

biografie

Franciska Dukel is pianiste, zangeres en zangcoach met een indrukwekkende staat van dienst. Zij studeerde aanvankelijk piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Na het behalen van haar UM-zangdiploma in 1990 soleerde zij veelvuldig als mezzosopraan bij tal van gerenommeerde orkesten en ensembles onder leiding van dirigenten als Ed Spanjaard, Edo de Waart, Hartmuth Haenchen, Valery Gergiev, Simon Rattle en Vladimir Jurowsky.

Zij zong rollen bij de Reisopera, Opera Zuid, de Vara-matinee en de Nederlandse Opera. Daarnaast was Franciska Dukel actief in het hedendaagse repertoire met het Nieuw-Ensemble, de Ebonyband en de Musikfabrik NWF en in de Oude Muziek in samenwerking met ondermeer Ivor Bolton, Jos van Immerseel en Michael Chance.

In liedrecitals profileert Franciska Dukel zich met programma’s die opvallen door hun originele thema en de keuze voor veelal vergeten Nederlandstalig en Duits repertoire.

Haar grote ervaring en deskundigheid geeft zij graag door aan de volgende generatie zangers: van 2001 tot en met 2006 als hoofdvakdocente solozang aan het Conservatorium in Amsterdam en de afgelopen jaren in haar eigen lespraktijk als coach van (semi)professionele zangers en zang-pianoduo’s.

Zij is op diverse cd’s te beluisteren; onder andere met cantates van Buxtehude met Anima Eterna onder leiding van Jos van Immerseel (CCS 7895), op de met een Edison bekroonde Schulhoff-cd van de Ebonyband onder leiding van Werner Herbers (CCS 9997) en met liederen van Buyanovsky op Russian Music for Horn (WMM 500.036).

programma's

Franciska Dukel, mezzosopraan

 

In het programma Natur und Kunst zingt Franciska Dukel liederen van Goethes muzikale tijdgenoten zichzelf begeleidend aan de vleugel : een primeur!

 

Deze vorm van musiceren heeft haar voorkeur vanwege de unieke eenheid van stem en instrument, die zo ontstaat en de intimiteit, die dit met zich mee brengt. Deze authentieke wijze van liedkunst vertolking was niet alleen nog gangbaar in Goethes tijd, maar zelfs een regelmatig voorkomende vorm van musiceren bij Goethe thuis.

 

De dichter Goethe is zelf ‘aanwezig’ in dit programma en krijgt stem door de voordracht van Manuel Wittazscheck. Hierdoor komt Goethe niet alleen door de verklankingen van zijn poëzie tot leven, maar ook als mens door de voorgedragen brief- en romanpassages. Het gedicht Natur und Kunst is uitgangspunt en motto van het gehele programma: vertrekkend van de eenvoud en het natuurlijke in de volksmuziek wordt de overgang weergegeven naar de meer kunstige verklankingen van Goethes poëzie. Door de keuze van de liederen, waarvan velen van Goethes tijdgenoten, én de bijzondere eenheid tussen zang, begeleiding en gesproken teksten kunt u een bijzondere belevenis tegemoetzien.

 

Het programma duurt (ruim) een uur en heeft geen pauze. Enige voorwaarde voor dit programma is een mooie vleugel die zodanig te draaien is, dat het publiek het gezicht van de zangeres kan zien en haar stem over de vleugel heen kan klinken.

 

Bekijk de trailer van Goethe: Natur und Kunst >

Franciska Dukel, mezzosopraan

 

Na haar authentiek vormgegeven Goetheprogramma Natur und Kunst komt Franciska Dukel nu met een opvolger. Zij gidst u sprekend, zingend en spelend door de vindingrijke vruchten van de Romantiek. Vruchten waar de classicus Goethe zelf aanvankelijk geen trek in had, maar die later voor vele generaties de belangrijkste toegang tot zijn poëzie zouden worden.

 

Van een vijftal gedichten belicht Franciska Dukel eerst de opvallendste verschillen in de verklanking door diverse componisten. Na deze uitleg zal u deze Lieder, als ze weer in hun geheel klinken, kunnen horen met nieuwe oren. Daarmee blijkt hoeveel meer muziek er in elk gedicht schuilt dan Goethe zelf meende te weten.

 

Bekijk een voorbeeld: Rastlose Liebe>