Frans Huijts

Frans Huijts werkte onder meer als operazanger bij De Nederlandse Opera en tijdens het Holland Festival Oude Muziek. Hij geeft regelmatig liedrecitals, waarbij hij veel aandacht schenkt aan liederen van Nederlandse componisten en werkte als solist mee aan diverse cd's.
Frans Huijts-bariton

biografie

Frans Huijts studeerde zang aan het conservatorium van Maastricht en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij ontving diverse prijzen, zoals de Prix Gabriel Fauré in Parijs en hij was laureaat van het internationale Hugo Wolf Wettbewerb in Stuttgart.

Als operazanger werkte Frans Huijts in onder meer wereldpremières van diverse hedendaagse opera’s, bij De Nederlandse Opera en tijdens het Holland Festival Oude Muziek zong hij de hoofdrol van Corpo in Rappresentati­one di Anima e di Corpo van Emilio de Cavalieri.

Frans Huijts geeft regelmatig liedrecitals, waarbij hij veel aandacht schenkt aan liederen van Nederlandse componisten. Ook werkte hij als solist mee aan diverse cd’s, onder andere met de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Gustav Leonhardt en een cd met repertoire met Nederlandse liederen uitgebracht door de Vrienden van het Lied.

Met Willem Noske heeft Frans Huijts jaren samen gewerkt. Liederen van vele Nederlandse componisten waaronder Anna Cramer en Richard Hol heeft hij voor het eerst mogen uitvoeren.

Frans Huijts geeft regelmatig workshops liedinterpretatie voor duo’s zang/piano. Als docent was hij ook werkzaam in Rio de Janeiro, Kingston (Jamaica) en Lusaka (Zambia). Als vocal coach is hij verbonden aan het Schubert-Institut in Baden bei Wien. Frans Huijts is nu als hoofdvakdocent solozang verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.

programma's

Denkend aan Holland

Frans Huijts, bariton
Jan Willem Nelleke, piano

 

Een inburgeringscursus voor het Nederlandse lied.

Italienisches Liederbuch

Bettina Smith, mezzosopraan
Frans Huijts, bariton
Jan Willem Nelleke, piano

 

Van Hugo Wolf gedichten uit het Italiaans vertaald door Paul Heyse, samen met Bettina Smith, mezzosopraan.

 

Spanisches Liederbuch

Bettina Smith, mezzosopraan
Frans Huijts, bariton
Jan Willem Nelleke, piano

 

Van Hugo Wolf gedichten uit het Spaans vertaald door Paul Heyse en Emanuel Geibel samen met Bettina Smith, mezzosopraan.

Die schöne Magelone

Frans Huijts, bariton
Jan Willem Nelleke, piano

 

Van Johannes Brahms op teksten van Ludwig Tieck.
De uitvoerenden zullen tussen de liederen het hele ridderverhaal vertellen.

Dichterliebe in Duplo

Frans Huijts, bariton
Jan Willem Nelleke, piano

 

Een programma met naast de beroemde cyclus van Schumann een avontuurlijke versie samengesteld uit zettingen van de Heine gedichten door diverse componisten, waaronder enkele Nederlanders.

Homo Ludens

Frans Huijts, bariton
Jan Willem Nelleke, piano

 

Een liedrecitals met werken van homoseksuele kunstenaars. Centraal staan de dichters Platen en Verlaine en de componisten Tsjaikovski en Poulenc. Het geheel zal geïllustreerd worden door teksten uit dagboeken en biografieën.