huisconcert in optima forma

Als Vriend van het Lied woon ik tussen de afdelingen Zwolle en Zutphen. In Zutphen was er op 3 februari weer een liedavond georganiseerd. Bij de laatste auditie van ‘de Vrienden’ was ik erbij, en ik was behoorlijk onder de indruk van het duo dat toen werd toegelaten als uitvoerenden: Irene Hoogveld, sopraan en Maxime Snaterse aan het klavier. Met name het pianospel vond ik bij de auditie bijzonder. Deze derde februari kwamen ze naar Zutphen. Samen met mijn partner ging ik dan ook vol verwachting op weg.

We werden vriendelijk ontvangen in een statig huis op de Zaadmarkt in een ruime, kamer en suite, optima forma ingericht voor een huisconcert van onze vereniging. Een van de doelstellingen van de VvhL is om een podium te bieden aan jonge, beginnende zangers en pianisten en naar mijn mening voldeed de opzet van deze avond daar voortreffelijk aan. Twee veelbelovende en nog relatief onervaren musici konden hun liedkunst laten horen en podiumervaring opdoen, voor hen voor het eerst bij de Vrienden in een huisconcert. De twee kamers zaten stampvol.

Ik mocht vooraan plaats nemen, naast de trotse moeder van de zangeres. Toen achter ons mijn partner voor zich uit mompelde dat hij het programma zo verrassend vond, wilde zij graag weten waarom. Dat was natuurlijk omdat er naast de fraaie Wesendonck-lieder ook liederen werden gezongen die hij niet kende en zelfs van een minder bekende componist, kortom hij was benieuwd. Wat mij ook erg aansprak was dat er ruimte was voor pianosolo, mede gezien wat ik op de auditie had gehoord.

De dames maakten een ontspannen indruk, ondanks dat dit hun première voor ‘de Vrienden’ was, en gaven uitgebreid toelichting telkens wanneer een nieuw blokje gezongen respectievelijk gespeeld werd. Dat waren eerst twee liederen van Alphons Diepenbrock op gedichten van Verlaine. Vervolgens Brahms met Alte Liebe en een ballade voor pianosolo met een bijzonder spannend middendeel.

Dan volgden de met veel gevoel geïnterpreteerde Wesendonck-lieder van Richard Wagner. Van die cyclus spreekt Im Treibhaus me wel bijzonder aan. Na de pauze werd Debussy vertolkt met drie liederen, opnieuw op tekst van Verlaine, waaronder ook En Sourdine dat we als eerste lied van Diepenbrock voor de pauze hoorden. Mooi gezongen en begeleid, en zo totaal verschillend van klank. Leuk om twee versies te horen.

Na een kort intermezzo op de piano met Wasserklavier van Luciano Berio werden twee liederen van de mij onbekende componiste Amy Beach ten gehore gebracht, gevolgd door een prachtig pianowerk van Claude Debussy, smullen gewoon! En tot slot vier liederen van Francis Poulenc die hij in een dolle bui had gecomponeerd en met een heel andere sfeer dan de tekst oproept. De dames laten hun programma nog enkele keren horen in de verschillende afdelingen van de VvhL.

Deze avond was tevens de laatste van Eugenie Ditewig als interim-contactpersoon, want tot ieders blijdschap is in de persoon van Elsa van Willenswaard een nieuwe Vriendin en tegelijk contactpersoon gevonden. Zij bedankte Eugenie voor het gedane werk en heeft er duidelijk plezier in om Zutphen van liedkunst te laten genieten.

Roos van der Burg
lid afdeling Zwolle

Irene Hoogveld en Maxime Snaterse zijn nog met hun programma ONTspanning te horen op: