In memoriam Teuny van Wijgerden, erelid

Op 24 oktober overleed oud-secretaris en erelid Teuny van Wijgerden. Teuny was altijd opgewekt en vrolijk, werkte accuraat en nam haar taak zeer serieus. Het is ongelooflijk zoals zij zich in de laatste vijf jaar van haar leven heeft ingezet voor de Vrienden van het Lied.

Op 24 oktober overleed oud-secretaris en erelid Teuny van Wijgerden. Begin 2017 nam ze het secretariaat over van Dinant Krouwel. Teuny was altijd opgewekt en vrolijk, werkte accuraat en nam haar taak zeer serieus. Bij haar afscheid als secretaris werd ze dit voorjaar benoemd tot erelid. Het is ongelooflijk zoals zij zich in de laatste vijf jaar van haar leven heeft ingezet voor de Vrienden van het Lied. Ondanks de toenemende problemen met haar gezondheid bleef ze monter en enthousiast. Ze was vaste bezoeker bij de recitals in Utrecht en andere regio’s en verspreidde flyers in haar woonwijk. Met haar positieve houding zorgde ze voor een goede sfeer bij de vergaderingen en hielp ze de vereniging door het moeilijke jaar 2020 heen. Corona legde toen het verenigingsleven plat en eind september van dat jaar overleed toch nog onverwacht toenmalig voorzitter Aat Klompenhouwer. Teuny en Aat deelden hun liefde en enthousiasme voor het lied en voor de vereniging, maar helaas ook hun ziekteproces. Data van vergaderingen, evenementen en bestralingen werden nauw op elkaar afgestemd.

Als secretaris zat Teuny ook in de jubileumcommissie die een feestelijke viering van het 60-jarig bestaan van de Vrienden van het Lied voorbereidde. Door corona werden de plannen daarvoor steeds uitgesteld, omgegooid en aangepast. Gelukkig kon Teuny ondanks het lange uitstel het jubileum nog bijwonen. Op 19 maart van dit jaar, een week na het opheffen van de corona-beperkingen, vond het feest plaats. Ze maakte een deel van de ochtend en een groot deel van de middag mee en ging tussendoor snel naar huis om te rusten. Bij het recital door mezzosopraan Helena van Heel hoorde ze het lied Saa tag mit Hjerte van Hugo Alvén, dat een gevoelige snaar bij haar raakte. Teuny voelde zich persoonlijk aangesproken en vond de tekst helemaal bij haar passen. De Nederlandse versie van het gedicht is op de rouwkaart gedrukt. Dit lied is hierdoor een mooie verbinding geworden tussen Teuny en de Vrienden van het Lied. De vereniging is haar veel dank verschuldigd voor haar nimmer aflatende inzet. Teuny van Wijgerden is 68 jaar geworden.

Neem dan mijn hart
(Saa tag mit Hjerte)

Neem dan mijn hart in jouw handen
Maar doe het zachtjes en voorzichtig
Dit vuurrode hart is nu van jou.

Het klopt zo rustig, het klopt zo zacht
Want het heeft liefgehad en geleden
Nu is het stil, nu is het van jou.

En het kan zeer doen en het kan kapot gaan
Het kan zich vergissen en voorgoed vergeten
Maar nooit zal het vergeten: het is nu van jou.

Het was zo sterk en zo trots, mijn hart,
Het sliep en droomde in genot en in spel
Nu kan het breken – maar alleen door jou.

Tove Ditlevsen
uit het Deens vertaald