Lente aan de Lek

Een Vriendentraditie is in ere hersteld: het studentenconcert is terug van weggeweest! Dankzij een samenwerking met sopraan en zangdocent Selma Harkink werd ten huize van contactpersoon Robert Koch in Nieuwegein op 23 april jongstleden een prachtig concert gegeven door twee studentenduo’s. Het droeg de titel 'Lentedromen'.

foto: © Selma Harkink

De duo’s van het Utrechts conservatorium wisselden elkaar met steeds vier à vijf liederen af en zorgden daarmee voor een smaakvol en afwisselend programma. Tenor Milan de Korte bleek een soepele verteller die de middag innemend opende met zijn uitleg over het thema ‘lentedromen’: natuurlijk een thema dat liederen voorspelt over de natuur, ontluikende liefde, hoop en ja, gekozen was voor repertoire uit de Romantiek. Maar Milan kondigde aan dat het dromen zelf, het nachtelijk gepieker of hoopvol fantaseren, eveneens het thema zouden gaan inkleuren. Samen met Toko Tsuchiya aan de vleugel zong Milan liederen van Brahms, Wolf en Schubert. Met name Schuberts Fischermädchen was in hun uitvoering van grote klasse.

foto: © Selma Harkink

Hierna maakten we kennis met de sopraan Olga Grammatikopoulou en pianist Viktoria Gavrilchenko. Bijzonder om een Grieks-Belarussisch duo te zien met een passie voor het Duitse en Franse lied, zoals in hun cv te lezen was. Zij startten met lentefrisse liederen van Mendelssohn, Schumann, Wolf, maar sloten af met het melancholieke Schäfers Klagelied van Schubert. Daarna verscherpte Milan het contrast door te beginnen met Nachtlied van Mendelssohn en Der Atlas van Schubert. Deze liederen over rouw, eenzaamheid en spijt waren bij Milan en Toko in goede handen, met name Der Atlas zou direct op een cd kunnen worden gezet. Aan Olga en Viktoria de eer om met Debussy het recital te besluiten. Dat bleek juist een eer voor ons, want de Quatre chansons de jeunesse pasten Olga net zo perfect als haar prachtige rode jurk. Sierlijk en behendig in de lastige coloraturen nam Olga ons samen met Viktoria mee naar het land van Pierrot. Overtuigend en betoverend werd het clowneske met het melancholieke verenigd in de maannacht. Het thema ‘lentedromen’ kon niet mooier worden verbeeld.

Wilt u deze twee koppels zien? Dat kan! Op 27 juni zingt Olga om 13.00 uur haar Masterexamen en Milan om 20.00 uur zijn Bachelor op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Mariaplaats 28, 3511 LL Utrecht. Ook daar is het Masterexamen piano van Toko op 20 juni om 13.30 uur. De examens zijn openbaar en bij te wonen. Uiteraard: toi toi toi gewenst aan allen! 

Francine van der Heijden