Recitals vol romantische muziek

Op 10 en 11 december brachten Claire Lees en Lies Braakman hun programma Lass uns wieder von der Liebe reden. Het waren heerlijke recitals vol van romantische muziek.

Foto: © Peter Zwart

Precies om 19.35 uur kwam ik aangelopen bij de Zeven Linden, de gebruikelijke locatie waar de afdeling Utrecht van de Vrienden van het Lied hun recitals doen plaatsvinden. Bij binnenkomst was pianiste Lies Braakman nog wat aan het inspelen,terwijl sopraan Claire Lees zich kennelijk al aan het kleden was voor het recital van hedenavond. De zaal liep goed vol hetgeen de contactpersoon van regio Utrecht, Robert Koch, met genoegen constateerde toen hij de aftrap gaf. Daarbij gaf hij ook aan dat de volgorde van de liederen, zoals deze op de uitgedeelde programma’s werd gepresenteerd, behoorlijk af zou wijken. Het duo kwam binnen onder applaus. Lies gaf een introductie over het programma dat zou worden gepresenteerd onder de titel Lass uns wieder von der Liebe reden, een buitengewoon romantisch programma dat zeker voor de pauze met de 19e-eeuwse componisten: het echtpaar Schumann gevolgd door de ‘Dritte im Bunde’, Johannes Brahms. De gekozen volgorde was best logisch, eerst Robert, dan Clara en tot slot Johannes. Na de pauze Felix Mendelssohn en 20e-eeuwer Richard Strauss.

En over romantisch gesproken, het eerste lied was het overbekende, uiterst romantische Widmung, waarover ik wel eens gehoord heb dat Robert het heeft gecomponeerd op de nacht voordat hij eindelijk met Clara in het huwelijk mocht treden, het grote moment in hun beider leven. Het werd vol vuur gezongen en gloeiend begeleid door Lies. De zaal is misschien wat klein voor een dergelijk vocaal geweld, maar ik, zittend op de voorste rij genoot er best van. Ook de volgende liederen uit de cyclus Myrthen klonken heerlijk. Een hartelijk applaus volgde natuurlijk. En toen Clara’s liederen. Ik wist niet wat ik hoorde: het eerste lied, Er ist gekommen in Sturm und Regen, had toch een muzikale impact. Ik kreeg er kippenvel van, had het ook nooit eerder gehoord. Een schitterend lied en ook weer vol dynamiek gebracht door de dames. Naar ik zo vermoed heeft Clara dit gecomponeerd met haar geliefde Robert in gedachten.

Tekst loop door onder de foto’s.

foto’s: © Babs Witteman

Tot slot voor de pauze vier romantische liederen van Brahms uit zijn cyclus Von ewiger Liebe op. 43 no.1. Der Jägerwas ronduit grappig. Daarna even pauze voor een kopje koffie of thee.

En na de pauze eerst Felix Mendelssohn Bartholdy die ik eigenlijk slechts ken van zijn Lieder ohne Worte, liederen die ten principale niet bij de concerten van de VvhL worden uitgevoerd, maar nu waren het zes liederen die bijzonder aardig in het gehoor lagen maar verder weinig indruk hebben gemaakt, zij het dat ze zoals het hele programma met veel vuur werden gebracht. En tot slot de in mijn ogen toch wel hele grote van de 20e eeuw: Richard Strauss, waarvan ik vooral de met orkestbegeleiding gezongen liederen ken, maar onlangs ook een heel recital met pianobegeleiding heb gehoord met Lenneke Ruiten en nu dan weer. Het is toch wel magistraal hoe een vleugel kan klinken in die orkestliederen. Het begon met Ich wollt ein Sträußlein binden dacht ik, althans ik hoorde die schitterend gecomponeerde beginstrofe met dat voor de zangeres bijzonder moeilijke loopje dat je in de pianopartij telkens terughoort. Allemaal prachtige werken die mooi werden uitgevoerd en tot slot het indringende Morgen, een lied dat ik heel vaak neurie wanneer de dag weer ten einde loopt, zeker na een wat druilerige dag: ‘Und Morgen wird die Sonne wieder scheinen.’ Een welverdiend applaus beëindigde deze heerlijke avond vol van romantische muziek waarvoor dank!

Ferry van Elven
lid afdeling Utrecht

Ook op zondag 11 december brachten Claire Lees en Lies Braakman dit prachtige recital ten gehore, maar dan in Amsterdam. De nieuwe locatie is een aanwinst: een fijne mooie ruime kamer met een goede vleugel en zeer gastvrije hosts. Het programma Lass uns wieder von der Liebe reden met liederen uit de Duitse romantiek was prachtig en bezong alle aspecten van de liefde. Claire heeft een mooie warme stem, prachtige uitstraling, zangtechniek en expressie en samen vormden ze een mooi, goed op elkaar ingespeeld duo.

Cécile van de Sant
Alt-mezzosopraan en lid afdeling Amsterdam