Romantische poëzie aan de Boskant

Op 19 maart brachten bariton Artur Roźek en pianist Martijn van Sas hun programma Dans la forêt heel toepasselijk ten gehore aan de Boskant in Zeist.
Publiek bij concert.

Die titel is ontleend aan een lied van Paderewski, wiens werken naast die van Szymanowski, Malecki, Nowowiesjki en Lutosławski te beluisteren waren. Mooie namen van voor de meesten van de aanwezigen onbekende componisten. De Poolse Artur Roźek heeft deze liederen al langer op zijn repertoire. En met zijn Belgische compaan Martijn van Sas, op de prachtige Fazioli-concertvleugel, was het een bijzonder verrassend en ontroerend concert. Te meer omdat de twee nog maar kort samenwerken en de zanger sinds anderhalf jaar volledig blind is ten gevolge van medische complicaties.

Artur wist de romantische poëzie, over het bos, de zee, liefde, engelen bergen, kloosters, maanlicht en herders, overtuigend over te brengen, ook zonder visueel contact met zijn publiek. Het was een mooie kennismaking met prachtige Poolse composities die zelden of nooit te horen zijn in ons land. Van Paderewski klonk Dans la forêt en na de pauze de liedcyclus Douze mélodies. Deze cyclus was wat lichter van sfeer dan de liederen voor de pauze. Toen was er meer melancholie en waren er veel beelden uit de natuur. Na afloop werd Marie-Louise Beerling nog in het zonnetje gezet als dank voor haar inzet voor de mooie vertalingen van liederen voor onze vereniging. Nogmaals dank daarvoor! Het is steeds een feest om een dergelijke muziekmiddag te mogen organiseren!

Roel van Kuppevelt, Lille Vreeman, Diet Sijmons
Contactpersonen afdeling Utrechtse Heuvelrug