Rudolf Jansen

Naast zijn solocarrière is Rudolf Jansen zich in de loop der jaren gaan concentreren op liedbegeleiding en kamermuziek. Tournees stuurden hem de wereld over naar de beroemde zalen en festivals, samen met grote artiesten.
Rudolf Jansen-piano

biografie

Rudolf Jansen studeerde aan het Amsterdams Conservatorium piano bij Nelly Wagenaar, orgel bij zijn vader Simon C. Jansen en klavecimbel bij Gustav Leonhardt. Hij studeerde af bij Felix de Nobel. Jarenlang was hij zelf ook docent aan het Amsterdams Conservatorium en aan de Musikhochschule van Nürnberg/Augsburg. Geregeld geeft hij masterclasses over de hele wereld. Momenteel concerteert hij veel met zangers als Robert Holl, Christianne Stotijn en Margriet van Reisen.

Naast zijn solocarrière is Rudolf Jansen zich in de loop der jaren steeds meer gaan concentreren op liedbegeleiding en kamermuziek. Tournees stuurden hem de wereld over naar de beroemde zalen en festivals, samen met grote artiesten zoals Elly Ameling, Robert Holl, Andreas Schmidt, Olaf Bär, Barbara Bonney, Tom Krause, Irina Arkhipova, Brigitte Fassbänder en Jean-Pierre Rampal.

Meer dan honderd opnamen met liederen en kamermuziek voor majorplatenlabels heeft hij op zijn naam staan en menig opname is beloond met een Edison. Tussen 1993 en 1999 maakte Rudolf Jansen opnamen van de complete liederen met pianobegeleiding van Grieg, Diepenbrock en Richard Strauss.

In 1965 won hij de Toonkunst Jubileumprijs en in 1966 gaf de Vriendenkrans van het Concertgebouw hem de Zilveren Vriendenkrans.

Voor Vrienden van het Lied verzorgde Rudolf Jansen masterclasses, zoals de Duettendag 2009, en is hij pianobegeleider voor Christa Pfeiler.