Schuberts ‘Winterreise’ in Haarlem

Soms is een recital van onze musici buiten onze eigen concertlocaties zo mooi, dat ze een aanbeveling verdienen. Contactpersoon Hilda Wouwenaar luisterde in Haarlem naar Winterreise, uitgevoerd door Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering.

Sociëteit ‘De Vereeniging’ in Haarlem kende ik alleen van de enkele Nieuwjaarsconcerten, die ik er de afgelopen paar jaar heb bijgewoond in samenwerking met de Vrienden van het Lied afdeling Haarlem, die voor de solisten zorgde. Begin december kreeg ik onverwacht de tip dat daar op zondag de 11e een lunchconcert verzorgd zou worden door Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering met Schuberts Winterreise. Het is natuurlijk een prachtige, welbekende cyclus, die ik echter niet gauw in Alkmaar zal programmeren. De mogelijkheid om deze liederen te horen komt regelmatig voor, dat blijkt nu wel weer en ik ga dan veel liever voor minder bekend en vaak verrassend mooi repertoire. Onbekend maakt (vaak) onbemind en veel duo’s komen tegenwoordig met heel verrassende programma’s.

Thuisblijvers hebben wat gemist
Maar Winterreise met deze solisten en dan redelijk dichtbij, daar wilde ik toch wel bij zijn. Helemaal na de geweldige ervaring met beide uitvoerenden in Alkmaar, afgelopen september. Ik heb contactpersoon Marina in Haarlem op de hoogte gebracht, we hebben de leden van onze afdelingen op de hoogte gebracht, er waren natuurlijk leden van Sociëteit ‘De Vereeniging’, maar alles bij elkaar waren er denk ik nog geen veertig bezoekers. Jammer, de thuisblijvers hebben heel wat gemist.

Winterreise met pauzes?
Bernard Wittenberg van de Commissie Muziek heette ons welkom en gaf aan dat de temperatuur in de zaal was aangepast aan het programma, lees: het is niet warm. Maar het lijkt me een onmogelijke ruimte om te verwarmen en met de huidige energieprijzen heb je de hoofdprijs uit de loterij nodig om dat te kunnen betalen. Ook vertelde hij dat hij Vincent, na een schitterende uitvoering van Die schöne Müllerin een paar jaar geleden, gevraagd had met Winterreise terug te komen, maar die vond zichzelf daarvoor toen nog te jong. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en nu is het dan toch gelukt om ze te contracteren. En hij kondigde de pauze aan, waar ik een beetje vreemd gevoel bij had. Klopt dit wel? Tegenwoordig doe je deze cyclus toch als geheel?

Fenomenale uitvoering
Daarna gaf hij het podium vrij voor Charlie en Vincent, die een heel korte toelichting gaf en daarna vertelde sinds de vorige dag verkouden te zijn, een ramp voor een zanger. Maar behalve misschien een keer een klein kraakje heb ik er niets van gemerkt. Als hij niets had gezegd, was het beslist niemand opgevallen. Want hij zong weer, zoals dat dan heet, de sterren van de hemel en kon volledig vertrouwen op zijn fantastisch spelende en begeleidende pianist. Wat een duo, wat een presentatie met heel andere accenten dan ik ooit gehoord heb. De liederen klonken als nieuw, bijna alsof ze onbekend waren. En wat een dictie! Vincent is letterlijk, in de betekenis van letter voor letter, te verstaan. En of hij nu piano zingt, fortissimo of alles ertussen in, zijn stem blijft rond en mooi. Wat een topper. Fenomenaal.
Na de pauze – Bernard gaf wel aan dat het in deze cyclus niet meer gebruikelijk is maar ja, het contact tussen de leden (en de broodjes kroket) zijn ook belangrijk – was de tweede helft van de cyclus zo mogelijk nog indrukwekkender. Na afloop was iedereen er stil van en duidelijk zeer onder de indruk. Met een dankwoordje en bloemen werd een geweldig concert afgesloten. De afwezigen hebben beslist iets heel geweldigs gemist.

Maar niet getreurd: beide heren zijn gewoon met dit programma te boeken, vertelde Vincent me na afloop, dus mede-contactpersonen: grijp je kans.

Hilda Wouwenaar
contactpersoon afdeling Alkmaar

Winterreise met Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering is te horen op: