Terugblik 13 november 2022

Het gaat zo goed met de belangstelling voor de VvhL-recitals in de regio Rotterdam, dat er opnieuw het bordje 'uitverkocht' moesten worden ophangen. Ditmaal voor het optreden van Martijn Sanders en Femke de Graaf op 13 november jl. met hun programma Songs my (great-)grandparents taught me.

Het gaat goed met de belangstelling voor de VvhL-recitals in de regio Rotterdam! Zo goed zelfs, dat we opnieuw het bordje ‘uitverkocht’ moesten ophangen, ditmaal voor het optreden van Martijn Sanders en Femke de Graaf op 13 november jl. met hun programma Songs my (great-)grandparents taught me.

Marianne van den Heuvel en ik, beiden contactpersoon voor de regio Rotterdam, hadden al een voorproefje gekregen tijdens Leve het Lied!, het verjaardagsfeestje van de Vrienden van het Lied in maart van dit jaar, en wij waren direct verkocht.

Wat het programma zo bijzonder maakt, is dat Martijn Sanders in Songs my (great-)grandparents taught me het zeer persoonlijke verhaal vertelt van de muziekbeleving van zijn grootouder en overgrootouders, zoals hij dat heeft kunnen reconstrueren aan de hand van gesprekken met oude familieleden en bewaard gebleven 78-toerenplaten. Dat gaf de toehoorders niet alleen een inkijkje in een lang vervlogen tijd, maar ook in Martijns fascinatie en liefde voor dit stukje familiegeschiedenis. Prachtig was bijvoorbeeld het beeld dat geschetst werd van Martijns overgrootvader, die in 1910 een grammofoon kocht en regelmatig een kamer vol vrienden en familie uitnodigde om samen naar de opnamen van destijds populaire componisten en zangers te luisteren. Van een aantal van hen voerde Martijn Sanders liederen uit, met veel overtuiging en een geweldige dictie. Bekende namen kwamen langs, zoals Brahms, Richard Strauss, Caruso en Richard Tauber, en daarnaast namen die allang vergeten zijn, maar die destijds zeer geliefd waren. In dat verband werd het publiek ook aangenaam verrast door een aantal Nederlandstalige liederen op het programma (van onder meer Gottfried Mann en Kor Kuiler). Als je tevoren de teksten leest, komen die wat gedateerd over, maar in gezongen vorm krijgen ze schwung. Zeker als de zanger Martijn Sanders heet!

Met zijn rijke, warme stem bracht hij de muziek van weleer tot leven, en werd daarbij op voortreffelijke wijze begeleid door Femke de Graaf: wat een subtiliteit, wat een alertheid, wat een muzikaliteit!

Dat destijds op de lichte muziek soms een beetje neergekeken werd, en de smaak hoogstens tot de operette werd opgerekt, is kostelijk geparodieerd door George en Ira Gershwin in het lied By Strauss! dat dan ook de uitsmijter van het programma was. Nou vooruit, en dan toch één klein licht muziekje als toegift, dat door de toehoorders prompt enthousiast mee werd geneuried: Het meisje met de blauwe hoed.

Liesbeth Reijerkerk
contactpersoon afdeling Rotterdam