Het ongelijk van de thuisblijvers

Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren presenteerden op 27 november hun nieuwe liedprogramma The Desire for Hermitage bij de afdeling Haarlem. Slechts een klein publiek was aanwezig om te genieten van dit expressieve optreden, maar de thuisblijvers hadden ongelijk leest u in deze terugblik.

Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren presenteerden op 27 november hun nieuwe liedprogramma The Desire for Hermitage bij de afdeling Haarlem. Het was een dubbele première, omdat dit het eerste concert was dat Marina Besselink als contactpersoon organiseerde.

De locatie was de sfeervolle pianowinkel annex werkplaats van Frank Andriessen aan de Botermarkt. Te midden van een groot aantal bijzondere instrumenten kwamen we meteen in de juiste muzikale stemming. Voor Maurice was een laat-19e-eeuwse Blüthnervleugel beschikbaar, die met zijn subtiele klank een uitstekende begeleiding vormde voor de prachtige warme stem van Ellen.

De rode draad in dit liedprogramma is het leven in afzondering. Nu eens spreekt dat thema uit de tekst, zoals bij Nachtstück, Sonnett II en Der Einsame van Schubert, Berlioz’ gevoelige La mort d’Ophélie of het hartverscheurende La chanson du petit hypertrophique (Het lied van het hartpatiëntje) van Diepenbrock. Dan weer gaat het om een teruggetrokken dichter – Emily Dickinson, van wie Copland een aantal gedichten op muziek zette – of een solitaire componist zoals Satie, wiens ultrakorte cyclus Ludions overigens allesbehalve zwaarmoedig is. Het programma eindigt met de Hermit Songs van Barber, gebaseerd op notities die middeleeuwse monniken stiekem aanbrachten in de marge van de boeken die zij kopieerden: korte, directe, geestige teksten, die vaak verrassend modern zijn.

Jammer dat maar een klein publiek aanwezig was om te genieten van dit expressieve optreden: de thuisblijvers hadden ongelijk! Gelukkig zal dit programma ook nog in andere afdelingen te horen zijn, mis het niet!

Frank Bakx en Marie-Louise Beerling
leden regio Utrechtse Heuvelrug

Het recital The Desire for Hermitage is onder meer nog te horen op: