Primeur tijdens het leden-voor-ledenconcert Alkmaar

Eindelijk kon er weer een leden-voor-ledenconcert georganiseerd worden in de afdeling Alkmaar. En er was een primeur te beleven: componiste Corinne Moerbeek begeleidde haar eigen werk.

Eindelijk! Na twee ‘droge’ jaren mochten we weer, konden we weer: zelf zingen op een leden-voor-ledenmiddag. Zolang ik lid ben, zijn deze middagen (eerst avonden) er al, en in de loop van de jaren zijn er heel veel liederen voorbijgekomen. We hebben in de afdeling Alkmaar veel zingende leden, waardoor we volle maar ook zeer afwisselende programma’s hebben. Het is wel eens half twaalf ’s avonds geweest voordat de laatste aan de beurt was.

Hoewel dat laatste ook wel eens anders is geweest. Ik was misschien een paar jaar lid toen onze toenmalige gastvrouw, Ria Takens, een verbod instelde op het zingen van Schubert, Schumann en Brahms, omdat jaar na jaar bijna alleen deze componisten voorbijkwamen. We moesten maar eens iets anders uitzoeken, vond ze, er is immers zoveel meer. Het verbod hield twee jaar stand, toen waren we er zo aan gewend dat daarna de meest bijzondere en vaak (bijna) onbekende componisten aan de orde kwamen – en dan meestal met pareltjes van liederen, echt ontdekkingen – en de ‘grote’ liedcomponisten nog maar zelden.

Over het algemeen houden we ons niet aan een thema en is iedereen vrij om te kiezen, maar een keer met alleen vrouwelijke componisten bracht zoveel – ook voor mij nieuwe – namen, dat we dat zonder meer nog eens zouden kunnen doen en dat we dan met andere namen weer een hele middag kunnen vullen. De schatkist met liederen is werkelijk eindeloos, in allerlei talen, ook al houden wij ons meestal bij Duits, Frans of Engels.

Het recital op 20 november begon met onze nieuwe tenor die de Vier Ernste Gesänge van Brahms ten gehore bracht, een pittige kluif. Ons vaste ensemble Con Anima vervolgde met een Engels programma, van Raymond Huntington Woodman. Nooit eerder van gehoord, mooi maar moeilijk, terwijl enkele teksten ook in de versie van andere componisten solo te horen waren, heel bijzonder.

Na de pauze klonken er een lied van Chaminade, twee duetten van Dvořák, één van Saint-Saëns en twee liederen van Pauline Viardot, allemaal heel afwisselend. Zelf sloot ik af met een primeur voor de VvhL, want nooit eerder werden liederen van Corinne Moerbeek uitgevoerd. Ze begeleidde me zelf (wanneer gebeurt dat nu als amateur?) en ook tekstdichter Jabik Veenbaas was aanwezig. Het was een heel bijzondere ervaring om te doen met leuke reacties.

Voor het eerst heeft iemand een groepsfoto voor me gemaakt van alle medewerkenden: één zanger, negen zangeressen, één pianiste, één pianist, één componiste-pianiste en de tekstdichter. Een heerlijke groep, en door omstandigheden waren ze dat niet eens allemaal. Het is een voorrecht dat we dit kunnen doen. Uiteraard werd er onder het genot van een hapje en drankje uitgebreid nagepraat, dat gebeurt trouwens altijd, maar nu werd helemaal duidelijk dat iedereen lang naar deze middag heeft uitgekeken. We verheugen ons tenminste alweer op de volgende, want zelf bezig zijn en op zo’n kleinschalig podium je zangkunsten vertonen is heel erg leuk.

Ik kan daarom alle contactpersonen aanraden: ga in je eigen afdeling te rade of er zingende leden zijn dit die willen (en aandurven), ook al kom je misschien maar tot een half concert, want het is een geweldige ervaring.

Hilda Wouwenaar
contactpersoon afdeling Alkmaar