Vrienden van het Lied Award

Van 17 - 20 november jl. vond in Groningen de International Student LiedDuo Competition plaats. Op uitnodiging van de organisatie was Lodewijk Meeuwsen, voorzitter van de RAA, bij de finale in het Prins Claus Conservatorium. Sopraan Noëlle Drost en pianist Jorian van Nee kregen aan het einde van de middag de Vrienden van het Lied Award toegekend.

Van 17 – 20 november jl. vond in Groningen de International Student LiedDuo Competition plaats en op uitnodiging van de organisatie was ik bij de finale in het Prins Claus Conservatorium.

Zes overgebleven duo’s van uiteenlopende nationaliteiten gingen voor de hoogste eer, waarbij ik onder de indruk raakte van het algemeen hoge niveau.

Aan de hoge eisen die de liedkunst stelt werd door alle duo’s ruimschoots voldaan, zodat er veel te genieten was aan voordracht en expressie.

De beklemmend sfeervolle voordracht van Schubert’s Nachtstück door bariton Giacomo Schmidt met pianist Jong Sun Woo was voor mij het hoogtepunt van de middag dat later door de jury ook nadrukkelijk beloond werd.

Het Nederlandse duo sopraan Noëlle Drost en pianist Jorian van Nee viel de prijs van de Vereniging Vrienden van het Lied ten deel. Het opmerkelijke van de pianist was dat hij het programma volledig uit het hoofd speelde, waardoor hij een bijzonder intense interactie met de zangeres had.

Tekst gaat door onder foto’s.

Foto’s: © Daria Vinogradova

De jury – bestaande uit Olaf Bär, Anne Le Bozec, Ulrich Eisenlohr, Sasja Hunnego, Henk Neven, Hans Eijsackers, Yke Toepoel en Ed Spanjaard – deelde de volgende prijzen uit:

  • 1e prijs (€ 5.000): Giacomo Schmidt en Jong Sun Woo
  • 2e prijs (€ 2.500): Mira Alkhovik en Alla Bellova
  • 3e prijs (€ 1.500): Tomas Kildišius en Gustas Raudonius
  • Aurora Festival Award: Giacomo Schmidt en Jong Sun Woo
  • International Lied Festival Zeist Award: Kris Ng en Aarón Ormaza
  • Vrienden van het Lied Award: Noëlle Drost en Jorian van Nee
  • Prijs voor de beste uitvoering van het verplichte lied June Night van Anne-Maartje Lemereis: Giacomo Schmidt en Jong Sun Woo

Tijdens de halve finale werd de jury bijgestaan door een studenten-jury (drie studenten van het Prins Claus Conservatorium) die de Studenten Jury Prijs toekenden aan: Luzia Ernst and Mikhail Kambarov. Zij zullen tijdens het Aurora Festival 2023 optreden.

Lodewijk Meeuwsen
Voorzitter RAA