Zeven nieuwe programma’s

De afgelopen maanden kwamen er zeven bijzondere programma’s bij die we graag onder de aandacht brengen.

Dichter bij Rhijnvis

Henriette Feith, sopraan
Lieneke Lever, piano
Sebastiaan van Halsema, cello

Een programma rond Nederlandse dichters van eind 18e eeuw onder de titel. Het programma bevat muziek van componisten uit die tijd op teksten van Bilderdijk, Feith, Van Alphen, maar ook van Petronella Moens. En daarnaast composities uit de 20ste en 21ste eeuw van Jan Mul, Nicolaas Andriessen, Hans Schouwman, Theodoor Verhey en met het schitterende Bruiloftsmadrigaal van Daan Manneke, recent door hem bewerkt voor sopraan, cello en piano.

 

Robert Schumann en zijn Franse vroeg romantische tijdgenoten

Ambrož Bajec-Lapajne, tenor
Kaoru Iwamura, piano

Voor de pauze Liederkreis opus 39
Na de pauze liederen van Fauré, Chopin en Chausson

 

ONTspanning

Irene Hoogveld, sopraan
Maxime Snaterse, piano

Spanning, stress, dynamiek, veranderlijkheid: in muziek is er continu sprake van een spel tussen harmonie en melodie, tempo en timing, spanning en ontspanning. Soms is er nauwelijks tijd om alle noten te plaatsen, op andere momenten lijkt de tijd stil te staan. Ook als je verder kijkt dan alleen de muziek ontdek je dat consternatie en sereniteit elkaar afwisselen.

Irene Hoogveld en Maxime Snaterse leggen in het programma ONTspanning deze contrasten bloot met muziek van Diepenbrock, Brahms, Wagner, Debussy, Berio, Beach en Poulenc. Ze omlijsten de liederen met een passende toelichting en belichten onder meer de schandalige escapades van componisten tijdens hun leven, het spanningsveld.

 

Nachtzauber

Vincent Kusters, bariton
Charlie Bo Meijering, piano

Dit recital staat geheel in het teken van liederen op teksten van Joseph von Eichendorff.
Eichendorff, een geroemd en geliefd dichter van de Duitse taal, weet met zijn toegankelijke en relatief ongecompliceerde gedichten veel mensen te raken.
In dit nieuwe programma hoort u liederen van Schubert, Schumann, Pfitzner, von Hochberg en Wolf.

 

On y va! Sur l’eau, dans la nature et aux rêves

Cécile van de Sant, alt-mezzosopraan
Kelvin Grout, piano

Dit programma is grotendeels geïnspireerd door de schilderijen van Marion Baars die bij de première van het nieuwe programma ook tentoongesteld zullen zijn. Samen met mijn nieuwe recitalpartner Kelvin Grout nemen we u graag mee op een muzikale reis over zee, door de natuur en middels dromen.  Laten we gaan!
Met liederen van Fauré, Hahn, Debussy, Berlioz, Duparc en Chausson.

 

The Desire for Hermitage

Ellen Valkenburg, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

In het recitalprogramma The Desire for Hermitage werpen Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren een brede blik op mensen die afgezonderd van de buitenwereld leven, al dan niet gedwongen door de omstandigheden.
Op het programma staan werken van Schubert, Berlioz, Copland, Diepenbrock, Satie en Barber 

 

Reis van de Winterdichter

Matthijs Mesdag, bariton
Elizabeth Ford, piano

Het meest uitgevoerde liederenprogramma wereldwijd zal toch wel Schuberts Winterreise zijn. Onze titel lijkt daar wel een beetje op, niet geheel toevallig. Wat er achter de titel schuil gaat heeft alleen zo goed als niets met Schubert te maken!

In plaats van een molenaarsknecht die, teleurgesteld in het leven, troost zoekt in de woeste natuur van het winterlandschap, gaat het bij ons over ouder worden, krullen in het ijs en de overmoed van drie Zweedse heren die in 1897 proberen om met een ballon de Noordpool over te steken.
Met liederen van Julia Barnes & Dominick Argento