Andrea Vasi

Andrea Vasi won diverse prijzen en was te horen op diverse podia met een breed repertoire. Tournees brachten haar naar concertzalen wereldwijd.
Andrea Vasi-piano

biografie

Andrea Vasi komt uit een muzikaal, Roemeens-Nederlands gezin. Op zesjarige leeftijd kreeg zij haar eerste pianolessen en werd vier jaar later aangenomen op de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Gedurende haar opleiding aan dit instituut heeft zij zich ontwikkeld tot een volwassen en veelzijdig musicus. Als soliste speelde zij pianoconcerten van Bach, Grieg, Ravel en Stravinsky en voerde zij kamermuziek uit met het ASKO|Schönberg ensemble.

Zowel in 2004 als in 2006 won Andrea diverse prijzen tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Eveneens in 2006 stond zij in de finale van het Steinway Concours in het Concertgebouw te Amsterdam. Zij trad tweemaal op in de Carnegie Hall in New York. Hierna volgden tournees door onder andere India, Frankrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Spanje, de VS en Canada. Veel concerten werden uitgezonden door radio en/of tv. Zij was speciale gast op oder meer het Gergiev Festival (Rotterdam) en het Grachtenfestival (Amsterdam).

Andrea deed haar Bachelorstudie bij Ellen Corver in Den Haag. Samen met haar trad zij vaak op in de Pianosalon-serie van het NJO (2009-2013), met onder andere de Sonate voor 2 piano’s en slagwerk van Bartók. Ze speelde ook in de Meester en Gezel-serie van het Koninklijk Conservatorium, waarin beroemde musici optreden en geïnterviewd worden samen met hun pupil. Na haar Bachelor eindexamen, heeft zij een paar maanden in India doorgebracht, waar zij boeddhistisch onderricht volgde en als vrijwilliger in weeshuizen Engelse les, muziekles en karateles gaf.

Met sopraan Ellen Valkenburg won zij het Musico-liedconcours en in 2014 was zij, ook samen met Ellen Valkenburg, finalist en prijswinnaar tijdens het Internationaal Vocalisten Concours te ’s-Hertogenbosch, in de categorie voor liedduo. In 2015 waren zij prijswinnaar tijdens de Student LiedDuo Competition in Enschede.

Als lid van het NJO Steve Reich ensemble 2013 werkte zij samen met Steve Reich en trad op op het Lowlands Festival. In 2014 was zij Young Artist in Residence tijdens de Gelderse Muziekzomer van het NJO, en soleerde toen onder andere in het derde pianoconcert van Beethoven op fortepiano. Zij volgde zomercursussen in Nederland, Italië en Oostenrijk, en volgde lessen bij o.a. Pascal Nemirovski (Royal Academy of Music, Londen), Boris Petrushansky en Ronald Brautigam. Kamermuzieklessen ontving zij van het Osiris Trio, Philippe Graffin en Jaap van Zweden. Als duo met trombonist Sebastiaan Kemner zal zij in april 2016 op tournee gaan door de tien grootste concertzalen van Nederland, als onderdeel van het Dutch Classical Talent traject.