Een adembenemend recital van topkwaliteit

11 juni was een zonovergoten dag. Velen kozen voor de zee, enkelen voor een bijzonder Liedrecital van de Vrienden van het Lied. Na driemaal uitstel konden we in de Boerderijgalerie ‘De Osseberg’ van familie Nieuwenhuize een wervelend concert meemaken van sopraan Varvara Tishina en pianist Victoria Dmitreva. Adembenemend, is een nog betere typering.
foto: © Aleg Tryfanenkau

Die hele middag werd gehuld in Russische klanken en gedichten, van Pauline Viardot tot Pjotr Tsjaikovski, en toegiften van Rachmaninoff. Het duo had zo lang moeten wachten voordat ze hun programma Le Salon de Musique kon uitvoeren, dat ze het liefst de hele middag hadden doorgemusiceerd. De toelichtingen van de pianist waren een verrijking. Het was inderdaad te horen dat de componiste Pauline Viardot ook zangeres was. Varvara’s stem met een persoonlijke, intens doorleefde klank en expressie, voelde zich helemaal thuis bij deze vrouw. Ook Tsjaikovski ’s reeks vulde de ruimte, met een variatie aan hartstocht en teerheid. Uiteraard over lief en leed, in alle schakeringen.

Ja, er waren een aantal toehoorders, maar te veel mensen hebben dit concert van topkwaliteit gemist. Midden in ‘het Zeeuws Landschap’ en gastvrij onthaald door Addy en haar man, met zelfgemaakte lekkernijen, sappen, en baksels. Van de vijftien jaar dat wij in Hilversum ons huis openstelden voor Vrienden van het Lied, weet ik dat er veel werk aan de organisatie kleeft. Deze concerten moeten meer bekendheid krijgen op Walcheren en Zeeland in brede zin.

Beide musici hebben een volle agenda. Laten we hopen, dat ze de kans krijgen deze liederen opnieuw uit te voeren in de hun zo geliefde Russische moedertaal. De rijkdom staat in schril contrast met de Russische wanklanken van deze dagen …

Annejet Leupen
Antwerpen