Een concert met een gouden randje

Zaterdag 22 maart organiseerde de afdeling Rotterdam van Vrienden van het Lied een concert door drie zangstudenten van Henk Neven en twee pianostudenten van Nino Gvetadze en Shuann Chai. Dit bijzondere extraatje kon de leden (en andere belangstellenden) worden aangeboden dankzij de samenwerking met Podium 1919.
foto: © Liesbeth Reijerkerk

In een bomvolle Salon 1919 traden die middag op Dana Koppes (sopraan), Luka den Boer (bariton), Jitze van der Land (bariton), Lisa Maria Blanco (piano) en Koen van Es (piano) in het recital Stemmen van verlangen, dat het publiek menig kippenvelmoment bezorgde.

Voor de pauze hoorden we Jitze en Koen in allereerst Quatre poèmes de l’Intermezzo de Heinrich Heine van Guy Ropartz: pareltjes waarvan vrijwel niemand van de aanwezigen ooit eerder had gehoord en die dankzij de toelichting door Koen nóg meer tot leven kwamen. Rijke liederen zijn het, van een ontroerende triestheid, die in de uitvoering door Jitze en Koen stonden als een kathedraal. Daarna voerden dit geweldige duo ons vol overtuiging mee naar het dolende leven van een zwerver in een aantal liederen uit Songs of Travel van Ralph Vaughan Williams.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Na de pauze mochten we genieten van een aantal tafereeltjes uit het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf, uitgevoerd door Dana, Luka en Lisa. De voortreffelijke zangers brachten in een even subtiele als doeltreffende enscenering de veertien mini-operaatjes tot leven, en werden daarbij ondersteund door een pianiste die, terwijl haar gouden krullen meedansten, elke nuance in de begeleiding van een perfecte kleur voorzag.

Joost van der Linden, bestuurslid van Vrienden van het Lied én van Podium 1919, noemde in zijn dankwoord het optreden ‘een concert met een gouden randje, waarbij je je zó deelgenoot voelt van een prachtig intiem muzikaal moment dat liederen kunnen brengen.’ En daar waren alle toehoorders het van harte mee eens.

Na afloop bleven de jonge musici nog gezellig met ons napraten, over het concert, hun studie, over hun dromen en idealen: een operacarrière, zich toeleggen op liedbegeleiding, klassieke zang dichter bij mensen brengen die daar anders niet mee in aanraking komen … En dan kun je niet anders dan verheugd constateren: klassieke muziek in het algemeen en het lied in het bijzonder hebben nog altijd een toekomst!

Liesbeth Reijerkerk
contactpersoon regio Rotterdam