Les Apaches speels tot leven gewekt

Op zondagochtend 2 juni stroomde om 11.00 uur de woonkamer van de familie Tasseron in Houten vol met vrienden van het lied en vrienden van de gastheer en gastvrouw. Sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren brachten hun programma Les Apaches, genoemd naar een kunstminnende en rebelse groep vrienden in Parijs aan het begin van de 20ste eeuw.
foto: © Ria Frowijn

Bekende componisten als De Falla, Ravel en Strawinsky maakten hier deel van uit, maar ook de schilder en dichter Tristan Klingsor en de pianist Ricardo Viñes. Naar aanleiding van de cd Les Apaches, die Ellen en Maurice in 2020 opnamen, verscheen in de Liedvriend van mei 2021 een uitgebreid artikel over deze kunstzinnige bende.

Uiteraard werd het publiek getrakteerd op liederen van Ravel en De Falla. Op een betoverende en spannende manier voerde het duo Ravels Shéhérazade uit op gedichten van Klingsor. Dankzij het kleurrijke en polyfone pianospel van Maurice miste ik de mooie orkestratie van zijn naamgenoot niet. Van De Falla hoorden we de beroemde Siete Canciones, die vol vuur en liefde werden gebracht. Zeker zo interessant waren zijn minder bekende en Franstalige Trois Mélodies op gedichten van Théophile Gautier. Er was nog een derde Maurice in het programma, namelijk Maurice Delage met het ontroerende lied Du livre de Monelle. Net zo onbekend is de componist Déodat de Séverac en ten onrechte na het horen van een prachtig uitgebeelde en al net zo mooi uitgevoerde zonsopgang in À l’aube dans la montagne gecomponeerd op een tekst van hemzelf. Naast Schots – Chanson Écossaise van Ravel – Spaans en Frans zong Ellen ook nog Russisch in de Trois petites chansons van Strawinsky. De musici sloten het programma af met het aangrijpende Oración de las madres, dat De Falla schreef bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Dit markeerde het einde van een tijdperk en ook het uiteenvallen van Les Apaches.

Tekst gaat door onder de foto

Foto: © Ria Frowijn

De liederen werden afwisselend door Ellen en Maurice toegelicht, waarbij zij op een speelse manier Les Apaches tot leven riepen. Dit heeft beslist meerwaarde voor het publiek, zeker in een thematisch programma met minder bekende composities. Aan het begin van de pauze bedankte Robert Koch, contactpersoon afdeling Utrecht terecht Marie-Louise Beerling voor de fraaie vertalingen van de Franse, Russische en Spaanse teksten. Na afloop bedankte gastvrouw To Tasseron beide musici voor het geweldige concert en nodigde iedereen uit voor een hapje en een drankje in de tuin. En ziedaar ‘soudain triomphant’ als in het mooie lied van De Séverac brak de zon door!

Dinant Krouwel
secretaris