Experimenteren met het lied in LiedLab

Op de Dag van het Lied tijdens het Internationaal Liedfestival in Zeist werden we de hele dag door onze vereniging getrakteerd op jong talent van diverse conservatoria. Deze keer mochten twee zangers, sopraan Dana Koppes, bariton Luka den Boer en pianiste Lisa Maria Blanco van Codarts Rotterdam het onderdeel LiedLab invullen.
foto: © Leo Samama

Onze nieuwsgierigheid werd al flink aangewakkerd door hun promo op de socials met als titel Schweig’ einmal still … Een grote klok tikt ongenadig de seconden weg met als tekst ‘Welk lied zal voor jou gezongen worden? Door diegene die je het meeste liefhebt … Als de tijd op is …’.

We werden zeker niet teleurgesteld in onze verwachtingen tijdens deze LiedLab voorstelling. Dana, Luka en Lisa namen ons vol overgave mee in een scenische setting en vertelden het verhaal van een complexe liefdesgeschiedenis aan de hand van een aantal liederen uit Hugo Wolf’s Italienisches Liederbuch op teksten van Paul Heyse waaronder lied 21 Schweig’ einmal still! Het is een zeldzaamheid dat alle 46 liederen worden uitgevoerd, ook vanwege de duur – ruim 1,5 uur  – en het betreft dan ook geen echte cyclus.

Tekst gaat door onder de foto’s.

foto’s: © Leo Samama

Er werd prima en met verve gezongen en geacteerd, sopraan en bariton wisselden elkaar steeds af. Met gebruikmaking van enkele rekwisieten, waaronder vier stoelen, creëerden ze een uitnodigend bühnebeeld waarbij de hele zaal werd benut. De verbindende teksten maakten het verhaal compleet. Precies waar LiedLab voor bedoeld is, experimenteren met het lied en de uitvoering ervan.

We hopen dat studenten hun liefde voor het lied blijven koesteren en zijn dan ook zeer verheugd met de komst van een Master Lied aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Claudia Patacca
Sopraan en hoofdvakdocent klassieke Zang ArtEZ Conservatorium Zwolle
Lid Raad van advies voor artistieke zaken
voorzitter Werkgroep Studenten