Terug naar Nijmegen

Op 9 november geven mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze een bijzonder concert in Stadsschouwburg de Vereeniging in Nijmegen. De stad van Olivia’s jeugd, want ze bezocht er de middelbare school. Francine van der Heijden interviewde haar over de met een Edison bekroonde cd 'Dirty Minds', het nieuwe album 'Hello Darkness' en natuurlijk Nijmegen.

Naar aanleiding van de dubbelzinnigheid van veel teksten, verstopt of overduidelijk, maakten Olivia en Jan Philip het verrassende album Dirty Minds. Een fantastisch cadeau in de cultuurarme coronaperiode die kort na de release uitbrak. Toen de twee musici tijdens hun voorafgaande samenwerking hun blik scherper stelden, ontdekten zij naast de bekende maar verholen seksualiteit in Goethes Heidenröslein en Heines Die Lotusblume, ook de erotiek en sensualiteit in diverse andere werken. Daar waar zij die voorheen niet hadden gezien. Bijvoorbeeld in het gewone volksliedje Och Moder ich well en Ding han of het gedicht Die Nachtigall van Theodor Storm uit de Sieben frühe Lieder, Alban Berg. Het originele en onverwachte thema erotiek leidt op het album tot een bonte, maar samengebalde, verzameling liederen. Het is de artisticiteit van de schitterend zingende Olivia en haar fenomenale pianist en partner in crime Jan Philip, die gelukkig maakt. De Vrienden van het Lied vermeldde in 2020 met trots dat Olivia Vermeulen, vertegenwoordigd op de solistenlijst van de vereniging, een Edison voor het album was toegekend.

Kleurrijk nieuw album
En nu komt het duo Vermeulen-Schulze naar Nijmegen voor een concert naar aanleiding van een volgend indrukwekkend album getiteld Hello Darkness. De coronaperiode was ook voor hen moeilijk geweest, vertelt Olivia. Maar deze tijd gaf wel ruimte om na te denken over de veelzijdigheid van thema’s voor concerten en een nieuw album. Hoe ongelooflijk veel muziek er voorhanden is om nuance te illustreren, maar hoe de veelheid dan toch weer tot een samenhangend geheel moet worden gebracht, zeker als je ook buiten gebaande paden wil treden. ‘Eindeloos hebben we gegraven en uitgeprobeerd’ vertelt Olivia. ‘Het werd door onze eigen levenservaringen én door het alom aanwezige coronavirus een album over de dood. Maar dat betekent niet dat het een depressief of zwaarwichtig album is geworden. Door de verschillende stijlen en genres is het denk ik heel kleurrijk. We hebben bijvoorbeeld een lied gekozen waarin Morticia – uit The Addams family – zich verkneukelt over 1001 doodswensen. Het spookt hier en daar en Jan Philip praat, zingt en hamert er lustig op los. Ons concert in Nijmegen zal laten zien dat er relativering is. Het kan ook niet anders, want Jan Philip en ik hebben altijd veel lol samen en delen eenzelfde gevoel voor humor. Overigens kennen we elkaar inmiddels zo goed, dat we kunnen kibbelen als een oud stel, vooral als we onderweg zijn met spullen en reisschema’s. Mensen denken dan wel eens dat we een koppel zijn!’, Olivia lacht hartelijk.

Band met Nijmegen

Vrolijk en ondanks haar drukke leven met gezin, carrière en een zojuist flink geblesseerde voet, neemt ze rustig de tijd, als ik haar via zoom te spreken krijg. Ze vertelt openhartig dat het aanvankelijk helemaal niet wilde vlotten met dat zingen. In Nederland werd ze niet toegelaten tot de zangopleidingen van de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Ze ging vervolgens musicologie studeren om toch met muziek bezig te zijn. Ze nam zangles bij Caren van Oyen die haar aanraadde om het eens in Duitsland te proberen. Olivia studeerde vervolgens zang in Detmold en Berlijn. Daarna ging haar carrière langzaam maar zeker van start. Ze zong vele operarollen in steeds belangrijkere producties, won een concours, ontmoette Schulze en oogt nog steeds verbaasd over haar eigen succes. Aan het eind van het gesprek stelt ze me belangstellend vragen over onze gemeenschappelijke middelbare schoolervaringen in Nijmegen en sluit af met ‘we drinken zeker volgende keer koffie in Nijmegen!’ Haar warme persoonlijkheid straalt zelfs nu, vanaf mijn computerscherm naar me toe. Ja, dat verklaart ook de schoonheid in haar zingen. Zeker zal het live een belevenis zijn om Hello Darkness in de Vereeniging te mogen gaan ervaren.

Francine van der Heijden

Korting voor leden van Vrienden van het Lied
Bent u lid van de Vrienden van het Lied? Houd dan uw inbox in de gaten. Want leden ontvangen € 5,00 korting op de prijs van een regulier ticket. De kortingscode vindt u in de nieuwsbrief van eind september.

Meer Informatie over het concert vindt u op de site van de Stadsschouwburg de Vereeniging >