Vijf duo’s toegelaten na auditie

Na een recordaantal aanmeldingen genoten we tijdens de audities op 27 januari jl. van de elf geselecteerde en fantastische duo’s. Wat een topdag was het! Het was opvallend dat slechts een van de zangers man was. De ander had zich helaas door ziekte moeten afmelden. Na een zwaar juryberaad werden maar liefst vijf duo’s toegelaten.
v.l.n.r.: Marie François (piano) en Kelly Poukens (sopraan), Maria Portela Larisch (sopraan) & Jou-an Chen (piano), Sofi Simeonidis (piano) & Julia Kurig (mezzosopraan) / foto: © Henriette Feith

Natuurlijk klonk er die dag het ijzeren repertoire: liederen van Schubert, de Schumanns, Wolf, Duparc, Debussy, Poulenc … maar juist het verplichte Nederlandse werk leverde, zoals verwacht, veel verrassingen op. Niet alleen door de originele keuzes die waren gemaakt. In hun uitvoering ervan trokken de musici ons menigmaal dicht naar zich toe, zoals het in de liedkunst toch bedoeld is. De bloedstollende uitvoering van Do not go, my love van Richard Hageman bijvoorbeeld of Die Einsame van Julius Röntgen. Een prachtige O Nacht, du Sternenbronnen van componist Hans Leenders zette het duo Julia Kurig en Sofi Simeonidis onmiddellijk in het licht. De onterecht vergeten componiste Annie van Ommeren werd eer aan gedaan door een bezielde uitvoering van haar lied Auf Wanderung. Pianist Bas Verheijden viel in en leverde een topprestatie. Hij vormde een prachtig duo met een deelnemende zangeres, o.a. in in de geweldige uitvoering van het lied N.Y. van Heppener. Het lied An die blaue Himmelsdecke van Samuel de Lange moet zeker worden heruitgegeven, overtuigde het duo, dat dit lied meesterlijk over het voetlicht bracht.

En zo was het niveau dus enorm hoog en had de jury het enorm zwaar. Geduldig zat het publiek in de concertzaal van het Zwolse ArtEZ Conservatorium op de uitslag te wachten met een deel van de kandidaten. Uiteindelijk kwam de jury tot de volgende selectie van maar liefst vijf nieuwe duo’s die toegelaten zijn als musici voor vereniging Vrienden van het Lied.

Eline Welle, mezzosopraan & Laurens de Man, piano
Fleur Strijbos, sopraan & Babette Craens, piano
Kelly Poukens, sopraan & Marie François, piano
Julia Kurig, mezzosopraan & Sofi Simeonidis, piano
Maria Portela Larisch, sopraan & Jou-an Chen, piano

Felicitaties en we zien ernaar uit om deze musici op onze concertagenda te gaan ontdekken. We bedanken alle deelnemers voor hun fantastische bijdragen.

Francine van der Heijden