Zes nieuwe programma’s

De afgelopen maanden presenteerde onze musici zes bijzondere programma’s die we graag onder uw aandacht brengen.

All day I hear the noise of waters

Florieke Beelen, mezzosopraan
Abigail Richards, piano

In mei 1907 werd James Joyce’s gedichtenbundel Chamber Music uitgegeven. Componist Wilko Brouwers koos daaruit drie gedichten en zette die op muziek. Hij droeg dit drieluik, dat de titel Three songs on poems from CHAMBER MUSIC by James Joyce meekreeg, op aan Florieke. Samen met pianist Abigail Richards brengt zij ze in première. Het recital ontleent zijn titel aan een van deze gedichten: All day I hear the noise of waters.

Auf dem Wasser

Artur Rożek, bariton
Martijn van Sas, piano

Een programma met liederen van Schubert, Pfitzner, Mahler en Strauss.

Oh Edna!

Henriette Feith, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

Oh Edna! rondom de Amerikaanse dichteres van de ‘Jazz Age’, Edna St. Vincent Millay (1892-1950).  Met haar woorden op muziek van componisten als Bernard Wagenaar, Margaret Bonds en Jonathan Dove. Maar ook met een lied dat speciaal voor dit programma werd gecomponeerd door de Nederlandse componist Joost Kleppe op tekst van Vasalis, die bevriend was met Edna Millay. Edna’s liefde voor Parijs en de Franse taal -en Baudelaire in het bijzonder- komen terug in liederen van Henri Sauguet.

Bist du bei mir

Ellen Valkenburg, sopraan
Maurice Lammerts van Bueren, piano

In Nederland is het traditie om in de aanloop naar Goede Vrijdag de grote passies van Bach uit te voeren. Deze mooie traditie is echter nauwelijks terug te vinden op het gebied van de liedkunst: tijdens de passietijd maakt het lied plaats voor de Matthäus Passion of de Johannes Passion en ligt de liedwereld enkele weken stil. Het leek Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren mooi om een liedrecital samen te stellen, waarin de passietijd centraal staat.

Mein Liebeslied versus Noël

Helena van Heel, mezzosopraan
Naomi Tamura, piano

Mein Liebeslied, een programma van Helena en Naomi, is nu in een nieuw jasje gestoken. De excentrieke Berlijnse dichteres Else Lasker-Schüler (1869-1945) is in Nederland wellicht niet zo bekend als in Duitsland en Israël. Thomas Jennefelt werd gegrepen door haar expressieve teksten en componeerde in 2017 de cyclus Sieben Liebeslieder over een intense liefdesrelatie. Deze cyclus werd door het duo van Heel/Tamura recentelijk opgenomen op de cd Mein Liebeslied (Etcetera). Voorafgaand aan Jennefelt staan drie tijdgenoten van Lasker-Schüler geprogrammeerd – Zemlinsky, Gál en Korngold – met hun al even expressieve stijl. Na de pauze hoort u kerstliederen van klassieke componisten, zoals Grieg, Sibelius, Debussy, Fauré en Wolf.

Aurore
Shades of Night & Dawn

Irene Hoogveld, sopraan
Maxime Snaterse, piano

De nacht beleven met muziek; elke reeks staat symbool voor een fase. De fantasierijke wereld van slaapliedjes, nachtelijke avonturen en dromen wordt betreden. Tot Aurore met haar roze vingers de lucht weer verlicht en de sluier van de nacht plaatsmaakt voor het ochtendgloren, de start van de dag.
Een programma met liederen van Schumann, Britten, Mahler, Rachmaninov, Messiaen en Bosmans.