Afscheid van tenor Ambrož Bajec-Lapajne

Na bijna 20 jaar verbonden te zijn geweest aan de vereniging nam tenor Ambrož Bajec-Lapajne onlangs om gezondheidsredenen afscheid van de Vrienden van het Lied. Op 12 maart overleed hij thuis.

Sommige zangers zingen gedurende hun hele zangersloopbaan bij de Vrienden van het Lied en anderen stoppen bij de vereniging, omdat ze een internationale carrière krijgen, zich wijden aan het lesgeven of omdat ze ruimte willen maken voor de jonge generatie. Helaas moest Ambrož Bajec-Lapajne, een van onze weinige tenoren, onlangs stoppen omdat zijn lichaam hem in de steek liet. Tien jaar geleden werd hij in Utrecht geopereerd aan een tumor in de hersenen. Tijdens deze operatie zong Ambrož het lied Gute Nacht van Schubert om te testen of het spraakcentrum bleef functioneren. De video-opname hiervan ging al gauw rond op internet en kreeg wereldwijd veel aandacht. Na de ingreep herstelde Ambrož goed en kon zijn carrière voortzetten. In januari van dit jaar kreeg hij bericht dat een operatie nu niet meer mogelijk is. Een hard gelag voor iemand die nog zo midden in het leven stond.

In 2005 deed hij samen met Abigail Richards succesvol auditie bij de Vrienden van het Lied. Het duo voerde toen liederen uit van Wolf, Fauré, Willem Andriessen, Chausson en Lipovšek. Beiden studeerden nog aan het Conservatorium van Amsterdam. Ambrož werd aangenomen als bariton, maar veranderde na zijn afstuderen in tenor. Hij werd geboren in Slovenië en zong naast zijn studie politicologie in enkele vooraanstaande koren. Via het World Youth Choir kwam hij in contact met Nederlandse zangers en besloot hij om in 2002 toelatingsexamen te doen in Amsterdam. In Nederland leerde hij veel nieuw repertoire kennen, woonde allerlei concerten bij, gaf al gauw recitals en sloeg regelmatig de bladzijden om voor pianisten. Hij zong belangrijke rollen in oude en moderne opera’s en trad als solist op in werken van onder anderen Purcell, Bach, Schütz en Monteverdi.

In een interview in de Liedvriend zei Ambrož: ‘Het is fijn om recitals te geven voor mensen die de liederen echt kunnen waarderen en er zoveel van weten. De primaire functie van een lied ligt immers ook in de huiskamer! We zoeken bekende intieme liederen uit, maar ook weinig gespeeld repertoire.’ Hij verraste de liedvrienden inderdaad met onbekende liederen van Sloveense componisten, met Scandinavisch repertoire met zelfs IJslandse composities, maar ook met liederen van Johannes Verhulst. In het afgelopen jaar had hij samen met de pianiste Kaoru Iwamura een nieuw romantisch programma voorbereid met liederen van Schumann, Fauré, Chopin en Chausson. Er stonden al twee concerten geboekt, maar helaas moest hij die afzeggen. Wij hadden graag nog lang van zijn lyrische tenorstem genoten. Ambrož overleed op 49-jarige leeftijd. Het bestuur van de Vrienden van het Lied wenst zijn nabestaanden veel sterkte toe.

Dinant Krouwel
secretaris