Christa Pfeiler

Christa Pfeiler is een veelzijdige zangeres. Haar repertoire omvat opera, oratoria, concertaria's en liederen. Samen met haar echtgenoot, de pianist Rudolf Jansen, gaf zij tal van recitals door heel Europa.
Christa Pfeiler-mezzosopraan

biografie

Christa Pfeiler werd geboren in Duitsland en studeerde zang en piano aan het Conservatorium te Berlijn. Zij voltooide haar zangstudie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar zij in 1982 haar solistendiploma behaalde. Van 1983 tot 1986 was zij verbonden aan de studio van de Nederlandse Opera, waar zij hoofdrollen vertolkte in opera’s van o.a. Mozart, Händel en Rossini.

Haar concertpraktijk voerde haar naar vele Europese muziekcentra, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Op diverse internationale muziekfestivals in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk was Christa Pfeiler inmiddels te horen.

Het repertoire van deze veelzijdige zangeres omvat opera, oratoria, concertaria’s en liederen. Samen met haar echtgenoot, de pianist Rudolf Jansen, gaf zij tal van recitals door heel Europa. Tot de recent verschenen cd-opnamen, waaraan Christa Pfeiler haar medewerking verleende, behoren o.a. het complete liedoeuvre van Grieg, in Cannes onderscheiden als Best Special Edition, alle liederen van Alphons Diepenbrock en de Franse première van de Messe Solennelle van Hector Berlioz. Een solo-cd met werken van o.a. Brahms, Korngold en Chopin-Viardot verscheen bij Victoria Records.

programma's

Van Harry in Holland tot Carlos Guastavino

Christa Pfeiler, mezzosopraan
n.n., piano

 

Dit programma opent met een blok Harry in Holland met zes liederen van Nederlandse componisten op teksten van Heine. Daarna worden werken uitgevoerd van Brahms, Wolf en Richard Strauss. Na de pauze klinken liederen van Debussy en Hahn met extra aandacht voor Verlaine. Het recital sluit temperamentvol af met vijf liederen van Guastavino.

De componist als dichter

Christa Pfeiler, mezzosopraan
n.n., piano

 

Een programma waarin de componisten niet alleen de muziek maar ook de teksten hebben geschreven. Aan bod komen Mozart, Schubert, Debussy, Nadia Boulanger, Lilien en Mahler.

Het verre onbekende

Christa Pfeiler, mezzosopraan
n.n., piano

 

In dit programma worden exotische oorden bezocht, Slowaakse dorpen, Venetiaanse grachten en Zuid-Amerika met liederen van Schubert, Bosmans, Verhaar, Bartók, Duparc, Hahn en Montsalvatge.

Grote talenten uit één nest

Christa Pfeiler, mezzosopraan
n.n., piano

 

Dit recital bestaat uit liederen van componisten met een familierelatie. U hoort composities van Mozart en zijn zoon Franz Xaver Mozart, van broer en zus Mendelssohn, van de Garcia-familie, van Nadia en Lili Boulanger en van vader en zoon Röntgen.

Liederen op gedichten van zes dichteressen

Christa Pfeiler, mezzosopraan
n.n., piano

 

De vrouwelijke dichters in dit programma zijn Von Willemer, Serre, Van Straaten, Tsvetajeva, de Vilmorin en Wesendonk. Zij inspireerden Schubert, Schumann, Korngold, Sjostakovitsj, Poulenc en Wagner tot prachtige liederen.

Zes Nederlandse componisten

Christa Pfeiler, mezzosopraan
n.n., piano

 

Een afwisselend programma met uitsluitend muziek van Nederlandse bodem. U hoort Rudolf Mengelberg, Marjo Tal, Piet Ketting, Anna Cramer, Henriëtte Bosmans en Johannes Röntgen met Engelse, Nederlandse, Duitse en Franse teksten.

Twee eeuwen liedkunst

Christa Pfeiler, mezzosopraan
n.n., piano

 

Dit recital bevat vroegromantische liederen gecomponeerd door Fanny Hensel en laatromantische van Mahler en Strauss. De Franse romantiek wordt vertegenwoordigd door Duparc en de Russische liedkunst door Rachmaninoff.  Uit de tweede helft van de 20e-eeuw hoort u liederen van Marjo Tal op teksten van Engelman.