Het publiek beleefde de muziek

Het was weer gezellig vol in de eetkeuken van de contactpersoon en zijn partner in Vreeswijk. Na de hartelijke ontvangst beneden ging iedereen naar de woonkamer boven en zocht een plekje op. Mezzosopraan Karolina Hartman en pianist Maurice Lammerts van Bueren brachten hun programma Verhalen van vroeger met liederen van Robert Schumann en Scandinavische componisten.

Het duo opende met de Maria Stuart-liederen, de laatste liedcyclus die Schumann componeerde. Deze cyclus wordt soms met een zekere gereserveerdheid gezongen, vermoedelijk door de voor Schumann sobere schrijfstijl. Gelukkig lieten Karolina en Maurice alle emoties horen in dit verhaal, waardoor de ontroerende en aangrijpende muziek volledig tot zijn recht kwam. Het raakte mij zo persoonlijk, dat ik het gevoel kreeg dat Schumann met deze liederen afscheid nam van zijn leven. Hierna hoorden we liederen van de Zweedse componisten Stenhammar, Rangström en Nyström, waarbij de muziek door de tijd van romantisch naar impressionistisch verliep. Karolina lichtte de liederen extra toe en tussendoor speelde Maurice nog een mooie compositie van Stenhammar voor pianosolo.

Na de pauze was de beurt aan de Noorse componist Edvard Grieg. Maurice begon met drie stukken uit de Lyrische Stücke opus 12, die hij ook toelichtte. De pianospelende luisteraars zullen die wel eens gespeeld hebben, maar ze worden zelden op het podium uitgevoerd. Het is heerlijke muziek, die – door Maurice’s vertolking – danste, sprong en sprankelde. Daarna volgde de cyclus Haugtussa van Grieg, bestaande uit acht liederen, waarvan Karolina de strekking vergeleek met Die schöne Müllerin. Beide musici namen het publiek bij de hand voor een sprookjesachtige wandeling over de groene hellingen met koeien, bosbessen, een dromerig meisje en een knappe jongen. Na een aanstekelijke springdans slaat het weer om, is de liefde voorbij en blijft het meisje alleen achter en vindt ze in de beek haar rust. 

Dat de meeste luisteraars het Zweeds niet verstaan, was geen probleem. De uitvoering was zo expressief, dat het publiek de momenten van dromen en dansen, van vreugde en verdriet mee kon beleven. In alle opzichten een indrukwekkende prestatie. Na een toegift van Stenhammar kon beneden in de ruime keuken nog lang nagepraat worden.

Speciale vermelding verdient de kleurige en bloemrijke jurk, die Karolina droeg, passend bij het Scandinavische repertoire en bij de inrichting van de gastheren. Op de Dag van het Lied op 13 mei in Zeist treden Karolina en Maurice op en brengen dan de Maria Stuart-liederen van Schumann en de cyclus Haugtussa van Grieg. Na dit concert in Vreeswijk kan ik hun recital op de Dag van het Lied van harte aanbevelen.

Dinant Krouwel
Secretaris Vrienden van het Lied