Claudia Patacca

Nadat ze haar studie aan het conservatorium van Enschede cum laude afronde, bouwde Claudia Patacca een bloeiende concertpraktijk op met optredens in binnen- en buitenland. Daarnaast is zij hoofdvakdocent klassieke zang. aan het ArtEZ conservatorium.
Claudia Patacca-Sopraan

biografie

Claudia Patacca studeerde cum laude af aan het conservatorium in Enschede, won de Tubantia Prijs, waarna ze verder studeerde aan het Internationaal Opera Centrum Amsterdam. Uitnodigingen volgde onder meer bij De Nederlandse Opera, Nationale Reisopera, Opera Zuid, ZaterdagMatinee en diverse internationale operahuizen.

Claudia Patacca heeft een bloeiende concertpraktijk opgebouwd en trad op met bijna alle Nederlandse beroepsorkesten. Daarnaast gaf ze met veel succes concerten in Japan, talrijke Europese steden en de Verenigde Staten.

Geregeld is Claudia Patacca te gast bij het Valerius Ensemble waarmee ze kamermuziek vertolkt in uiteenlopende stijlen. Ze werkt met pianisten als Jeroen Sarphati, Marien van Nieukerken en Nick Ross. Vooral de Mignonliederen van Wolf, liederen van Rachmaninov en de Vier letzte Lieder van Strauss staan hoog op haar programma. Het Schönberg Ensemble nodigde haar uit om de liederencyclus Des Todes Tod van Hindemith uit te voeren in onder meer het Concertgebouw Amsterdam. Met leden van het Concertgebouworkest vertolkte ze liederen van Schubert en Diepenbrock. De Nieuwe Philharmonie Utrecht nodigde Claudia Patacca in 2011 uit om Shostakovich 14eSymfonie te vertolken, een symfonie bestaande uit elf indringende liederen voor sopraan en bariton.

In 2011 is een cd met het integrale liedoeuvre (62 liederen) van Arthur Honegger verschenen bij Centaur Records. Samen met bariton Sinan Vural en pianist Nick Ross heeft dit project gestalte gekregen in Virginia, waar de recitals lovend werden ontvangen. De presentatie van deze unieke dubbel-cd vond plaats in april 2012 in de Arke Zaal van Muziekcentrum Enschede.

Claudia is naast haar drukke zangpraktijk verbonden als hoofdvakdocent klassieke zang aan het ArtEZ Conservatorium. Ze initieerde en regisseerde diverse ArtEZ operaproducties.

programma's

Petit Cours de morale: Mélodies et Chansons van Honegger

Claudia Patacca, sopraan
Sinan Vural, bariton
Jean-Baptiste Milon, piano

 

Dit programma is geheel gewijd aan de componist Arthur Honegger. U hoort een grote selectie uit zijn liedoeuvre met o.a. de cyclus Saluste du Bartas, Six Poèmes d’Apollinaire, Mimamaaquim, O temps suspends ton vol en Honegger’s filmmuziek. In dit recital zingt Claudia Patacca samen met Sinan Vural (bariton) en met Jean-Baptiste Milon aan de piano.

Liebst du um Schönheit

Claudia Patacca, sopraan
Marien van Nieukerken, piano

 

Romantische liederen door romantische vrouwelijke componisten met muziek van Fanny Hensel, Clara Schumann, Henriëtte Bosmans, Cécile Chaminade, Rebecca Clarke en Amy Beach.

 

Voor programmadetails klik hier.

Heine & Wesendonck

Claudia Patacca, sopraan
Marien van Nieukerken, piano

 

Liederen van Clara Schumann en Johannes Brahms op teksten van Heinrich Heine gecombineerd met de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner.

 

Voor programmadetails klik hier.