Kimball Huigens

Kimball Huigens studeerde piano en compositie en werkte samen met vooraanstaande ensembles en solisten. Daarnaast geeft hij pianorecitals met repertoire dat varieert van barok tot hedendaags. De afgelopen jaren gingen verschillende werken van zijn hand in première.
Kimball Huigens-piano

biografie

Kimball Huigens studeerde piano bij Håkon Austbø aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij voltooide daar zijn master in 2001. Daarnaast volgde hij lessen bij o.a. Bernd Brackman, Peter Feuchtwanger, Rudolf Jansen en Jelena Richter.

Kimball speelde als begeleider van lied en opera met vele solisten en koren bij vele operaproducties en -huizen zoals De Nationale Opera en de Reisopera. Hij begeleidde vele liedrecitals, waaronder die bij de Vrienden van het Lied met o.a. Elisa Roep en Hans Pieter Herman. Daarnaast werkte hij samen met o.a. Ekaterina Levental, David Wilson Johnson en Gilad Nezer. Ook begeleidt hij concerten met veel verschillende koren zoals Nieuw Vocaal Amsterdam, Capella Amsterdam, het Westerkerkkoor en het Amsterdams Operakoor. Momenteel maakt hij deel uit van Novaya Shira en werkt hij vaak als pianist met Shura Lipovsky. Kimball speelt ook vaak in orkesten en ensembles zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Sinfonietta Amsterdam, Asko-Schönberg Ensemble, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nedpho. Samen met cellist Jean Guihen Queyras speelde hij de solistische pianopartij in de wereldpremière van Thomas Larchers celloconcert Ouroboros in het Muziekgebouw aan ’t IJ en daarna met verschillende kamerorkesten door heel Europa.

Zijn muzikale projecten zijn zeer divers. Grote componisten die hij graag speelt zijn Bach, Beethoven, Brahms, Bartok, Sjostakovitsj en Messiaen. Maar zijn interesse strekt zich uit tot in de hedendaagse muziek van o.a. Thomas Larcher, Enno Poppe en vele anderen.

Kimball heeft altijd zelf muziek geschreven. Zijn docenten aan het conservatorium in deze discipline waren Daan Manneke en Martijn Hooning. Sinds kort heeft Kimball verdere lessen gevolgd bij Peter-Jan Wagemans en schrijft en speelt hij veel meer eigen muziek. Mezzosopraan Ekaterina Levental bracht uitstekende uitvoeringen van zijn werk, evenals het kinderkoor Nieuw Vocaal Amsterdam. In juni 2023 gaan in Amsterdam liederen en kamermuziekwerken van zijn hand in wereldpremière.