LiedLab: Eden Lost

Voor het LiedLab worden studenten uitgenodigd in alle vrijheid een kort liedrecital te programmeren, waarbij zij volop ruimte krijgen te experimenteren. Bariton Kai Sven Detering verraste het publiek met een actueel programma over de schoonheid van de natuur en het verlies daarvan. Volgens Francine van der Heijden was het alsof we droomden van een wandeling met Franz Schubert.
Foto: © Leo Samama

Kan één jonge vrouw moeder natuur verbeelden? Ja! Paloma Lázaro Arteaga kon het met slechts een takje groen in het haar. Bariton Kai Sven Detering, studerend aan de Fontys Hogeschool Tilburg,  was uitgenodigd om dit jaar een liedlab te creëren. Daarbij kan een student in alle vrijheid een kort liedrecital geven waarbij het experiment niet hoeft te worden geschuwd. Kai Sven verraste ons met het presenteren van actrice Paloma én twee uitstekende begeleiders, namelijk pianist Frédérique Lande en gitarist Maya Descheemaeker. De gitaar was ook een door Schubert geliefd begeleidingsinstrument. Bovendien was het optreden doordrongen van de schoonheid van de natuur en de droefheid om het verlies ervan. De kwetsbaarheid die Kai Sven als zanger hierin durfde te tonen raakte de luisteraars enorm. Het was een ontroering door Kai’s artisticiteit en geenszins door sentimentaliteit.

foto’s 1+2: © Boasphoto.nl / Mel Boas / foto 3: © Leo Samama

Kai Sven startte a capella met een Joods gezang dat tijdens Jom Kippoer, de Joodse verzoendag, wordt gezongen. Daarna vervolgde hij met een programma van zes liederen van Schubert, onder andere Die Forelle, Nacht und Träume en An den Mond D 193. Er klonk ook een Zweeds volksliedje dat mijmert over de zomertijd en als afsluiting Scheidend van Felix Mendelssohn. Na een tevergeefse vechtpartij volgde een ontdaan gehijg door zanger en actrice. Vervolgens wierp Paloma zich smekend in de armen van de achteloze mens, Kai, die in deze omarming zingend toch langzaam de natuur aan zijn voeten liet bezwijken; een indringend beeld. Langzaam namen muziek, tekst en stilte onze droom van een herstelde natuur toch weer in een omarming terug, door het schitterende gezang van Kai Sven. Waarlijk een bijzondere ervaring, dit sterke optreden met ijzeren liedrepertoire door zo’n jonge zanger. Kai vraagt zich als artiest af hoe hij een connectie met zijn publiek en de actualiteit kan maken om op die manier de relevantie van de liedkunst te borgen. Wij moedigen hem graag aan.

Francine van der Heijden
Lid raad van advies voor artistieke zaken