Op ‘Winterreise’ met Jan Willem Baljet

Op woensdag 29 november was het in Groningen al écht winter. Niet alleen door de eerste sneeuwvlokken die naar beneden dwarrelden, maar ook door een masterclass van bariton Jan Willem Baljet over 'Winterreise' van Schubert. Michiel Nonhebel, een van de deelnemende studenten zang, blikt terug.
foto: © Yvonne Galama

Op het Prins Claus Conservatorium ging de zangklas van Hanneke de Wit op ontdekkingsreis door dit sfeervolle repertoire voor stem en piano. Sfeervol was het ook door de aanwezigheid van veel publiek, onder wie een aantal leden van de Vrienden van het Lied, medeorganisator van deze masterclass.

Zeven studenten uit de klas, waaronder ikzelf, zongen hun versie van een lied uit de cyclus. Daarna werkten we een half uur per persoon met Jan Willem Baljet aan interpretatie en techniek. ‘Wat voor landschap stel je jezelf voor? Waar ben je in dit lied?’, zo klonk zijn vraag over Erstarrung. ‘Ik wil de onrust horen van koude vingers in de sneeuw.’ Bij het dromerige eerste vers van Frühlingstraum zingt de zanger over een mooie droom: ‘En die droom, dat moet de mooiste droom zijn die je je kan voorstellen. De mooiste, maar dan nog honderd keer zo mooi.’ Zoekend naar de mooiste en meest treurige klanken samen met Jan Willem, maar dan uit een technischer vaatje: ‘adem eens in’ of ‘blijf eens op twee benen staan’. De basis van zingen blijkt altijd weer moeilijk als het repertoire zo indrukwekkend en meeslepend is.

Tijdens mijn eigen sessie over Irrlicht ging het over wat zo’n dwaallicht dan eigenlijk is. Meerdere ideeën vlogen door de zaal: van een vuurvliegje, tot een vluchtige gasontsnapping (aldus Wikipedia) of een waanbeeld van de achtergelaten geliefde. ‘Het maakt voor het publiek niet uit wat je kiest, áls je maar kiest. Als je jouw versie samen met je pianist voor jullie zelf kloppend maakt, dan kan het publiek je volgen.’

Op vrijdag 12 januari om 19.00 uur voeren we met acht studenten en pianiste Victoria Dmitrieva de hele cyclus uit. Alle leden zijn weer van harte welkom!

Maar er is meer, op zaterdag 18 mei is de zangklas van het Prins Claus Conservatorium tijdens de Dag van het Lied te gast bij het Internationaal Liedfestival in Zeist. ‘Vertel, vertel vertel’, dat is het thema dit jaar. De mooiste dromen en onze eigen keuzes passen perfect binnen zo’n thema. Wij hebben er in elk geval zin in om het te vertellen!