Jan Willem Baljet

Jan Willem was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium en als solist in diverse geestelijke werken. Daarnaast geeft hij regelmatig liedrecitals.
Jan Willem Baljet-bariton

biografie

Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatoire Régionale de Metz, welke hij beide afsloot met de hoogste onderscheiding. Tevens volgde hij lessen aan het Mozarteum te Salzburg, onder anderen bij Hartmut Höll en Mitsuko Shirai. Op dit moment wordt hij gecoacht door Margreet Honig.

Jan Willem was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium, onder meer in opera’s van Mozart, Donizetti, Martinu, Humperdinck en Pergolesi. Bij de Nederlandse Opera was hij betrokken bij werken van Tan Dun, Zimmermann, Messiaen en bij de veelgeprezen voorstelling van Billy Budd. Hij zingt regelmatig solopartijen in geestelijke werken van Bach, Fauré, Weill, Dvorak, Mozart en Stravinsky en is veelgevraagd solist bij concerten met onder andere Lieder eines fahrenden Gesellen en Kindertotenlieder van Mahler, The Bells en Frühlingskantate van Rachmaninov, en geeft regelmatig liedrecitals. Hij was te gast op het Gelders Festival waar hij onder leiding van Maurizio Kagel diens 24-XII-1931, verstümmelte Nachrichten für Bariton zong.

Jan Willem werkte met diverse orkesten en dirigenten in binnen- en buitenland. Hij maakt deel uit van de zingende herenformatie Frommermann, al jaren geprezen om hun uitzonderlijk muzikale kwaliteiten, volstrekt eigen stijl en aanstekelijke flair (NRC Handelsblad). Frommermann zingt onder andere muziek van de Comedian Harmonists, nostalgische nummers en tijdloze klassiekers.

Jan Willem vormt een duo met David Bollen.

programma's

An die ferne Geliebte

Jan Willem Baljet, bariton
David Bollen, piano

 

Samen met de pianist David Bollen brengt Jan Willem Baljet een programma, waarin het gaat het om de liefde op afstand. De liederen worden met brief- en dagboekfragmenten en anekdotes omlijst. Zo wordt een tipje opgelicht van de sluier van het liefdesleven van een paar van de grootste componisten uit de muziekgeschiedenis. Behalve de cyclus An die ferne Geliebte van Beethoven hoort u liederen van Schubert, Schumann en Brahms.

Schubert: Winterreise

Jan Willem Baljet, bariton
Erica Roozendaal, accordeon

 

Een Winterreise zoals u hem nog nooit eerder hoorde: bariton Jan Willem Baljet en accordeoniste Erica Roozendaal slaan de (koude) handen ineen. Bij eerdere samenwerking (tijdens Splendors 5-jarig jubileum) bleek hoezeer Schuberts muziek zich leent voor de accordeon. Zijn Volkstonart klinkt volkser, zijn speelsheid speelser, zijn lichtheid lichter. En ook zijn winterreis is in deze versie eerlijker, rauwer en desolater. Laat u meevoeren in de donkerte.

Goden in de liedkunst

Jan Willem Baljet, bariton
Jacobus den Herder, piano

 

Al sinds mensenheugenis speelt religie een belangrijke rol in de muziek. Jan Willem gaat voor deze gelegenheid een samenwerking aan met pianist Jacobus den Herder (what’s in a name?) en selecteerde voor u een elftal liederen en gezangen uit vele windstreken en van verschillende kerkelijke gezindten. Tussen de bedrijven door vertelt hij over de relatie tussen mens en religie aan de hand van teksten van onder anderen Gerard van het Reve en Tommy Wieringa.

 

Klik hier voor het volledige programma.