Julia Kurig

Julia Kurig ontdekte al op jonge leeftijd haar nieuwsgierigheid en affiniteit voor kunstliederen. Ze ontwikkelde ook een bijzondere liefde voor minder bekend repertoire en componisten en gaf verschillende recitals met werken van vrouwelijke componisten en Japanse kunstliederen uit de 19e eeuw. Ze vormt een duo met Sofi Simeonidis.

biografie

De Duits-Japanse mezzosopraan Julia Kurig Yazaki groeide afwisselend op in de buurt van Freiburg im Breisgau en in Chigasaki (Japan) in een familie van musici en kreeg al op jonge leeftijd haar eerste lessen van de zang- en ademhalingslerares Sabine Seidel.
Sinds oktober 2022 studeert ze klassieke zang bij prof. Lioba Braun aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln.

Julia Kurig heeft met succes deelgenomen aan verschillende concoursen en heeft twee beurzen dankzij de de Richard Wagner Society en de Hans und Eugenia Jütting Foundation.
In 2023 maakte ze haar operadebuut als Domitiziano in de Duitse première van de barokopera Il Tito. In 2024 deed ze nog meer belangrijke opera-ervaring op als Dorinda in de opera Le Trame Deluse als lid van de Rheinische Opernakademie.

Een belangrijk aandachtspunt in haar werk is echter de interpretatie van en het onderzoek naar liederen. Als lid van de Liedacademie in Keulen is ze leerling van pianist prof. Ulrich Eisenlohr. Ze heeft ook waardevolle inspiratie opgedaan door masterclasses en lessen bij prof. Elisabeth Glauser, prof. dr. Kai Wessel, Michael Gees en prof. Stefan Irmer.
Julia Kurig Yazaki ontdekte al op jonge leeftijd haar nieuwsgierigheid en affiniteit voor kunstliederen. Ze ontwikkelde ook een bijzondere liefde voor minder bekend repertoire en componisten en gaf verschillende recitals met werken van vrouwelijke componisten en Japanse liederen uit de 19e eeuw.

programma

Excludable Femininity - Female identity in art songs

Julia Kurig, mezzosopraan
Sofi Simeonidis, piano

In de afgelopen eeuwen was het feit dat je vrouw was een reden voor uitsluiting en discriminatie. Zelfs vandaag de dag zijn het onderscheid en de beperkingen op basis van sekse en gender gemeengoed – en muziek is daarop geen uitzondering. Het was veel moeilijker om als vrouw musicus of componist te zijn. Toch zijn er veel geweldige, creatieve en intelligente vrouwen geweest die muziek hebben gecomponeerd en gemaakt. Maar hun werk wordt vaak vergeten en overschaduwd door dat van hun mannelijke collega’s.

In dit programma brengen we liederen van zowel mannelijke als vrouwelijke componisten. Met het beeld van vrouwen dat door mannen is gecreëerd en wordt gereproduceerd in de liederen van mannelijke componisten, en natuurlijk de liederen van de vrouwelijke componisten zelf, willen we proberen deze vergeten en uitgesloten vrouwelijke artiesten en hun muziek beter te leren kennen.

Klik hier voor het programma >

Thriller

Julia Kurig, mezzosopraan
Sofi Simeonidis, piano

Thrillers lijken een genre dat een uitvinding van onze moderne wereld lijkt te zijn. Maar al vele eeuwen raken mensen gefascineerd door horror, ook in kunstliederen. Ons liedrecital getiteld ‘Thriller’belooft duistere geheimen en onverwachte wendingen te laten horen, gevangen in woorden en muziek. Een verzameling liederen die de zintuigen prikkelt en tot de verbeelding spreekt, geïnspireerd door diepe emoties en de onvoorspelbare spanning van het thrillergenre. Dompel uzelf onder in een wereld van intriges en spanning, waar elk lied een verhaal vertelt dat het hart sneller doet kloppen en de geest doet afdwalen.

Klik hier voor het programma >

Scattershot: Conversation about love and life

Julia Kurig, mezzosopraan
Sofi Simeonidis, piano

Wat is ‘liefde’? Hoe definieer je ‘liefde’ en waarom is het zo moeilijk om een universele definitie te vinden? Waarschijnlijk omdat liefde voor verschillende mensen verschillende dingen betekent. Dus laten we een gesprek voeren over dit krachtige gevoel van genegenheid dat zo eenvoudig is en toch zo moeilijk te beschrijven. Een gesprek over alle kleuren en vormen, alle verschillen en overeenkomsten die we in de liefde leven en beleven. Laten we luisteren naar hoe alle componisten en dichters de liefde proberen te herscheppen, uit te drukken en te beschrijven in hun kunst. Van romantische of giftige liefde tot liefde voor de natuur in werken van Schumann, Eichendorff, Messiaen en Clarke. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk kleuren en liederen te vinden om ze samen te brengen voor een gemeenschappelijk gesprek. Ga met ons mee in een muzikale dialoog ‘Scattershot: Een gesprek over liefde en leven’.

Klik hier voor het programma >