Leden-voor-Ledenconcert in Salon 1919

De leden die op zondag 26 november optraden tijdens het leden-voor-ledenconcert vormden al de helft van het publiek. Gelukkig was er voor iedereen, met aanhang, een zitplaats in de sfeervolle Salon 1919 met de zwarte vleugel onder de feestelijke kroonluchter, schrijft contactpersoon Marianne van de Heuvel.
foto: © Liesbeth Reijerkerk

Wat ben ik aan het doen?
Vanaf de groene sofa langs de zijkant, kreeg ik een carrousel van klanken als een warme deken over me heen. Als je bij de helft hoort die straks niet hoeft op te treden, kun je onbekommerd luisteren. Er viel vooral veel te genieten van mooi ensemblespel. Sommige duo’s spelen al meer dan 40 jaar samen, wat te horen is.

De bijdragen waren vaak gekozen op inhoud van de teksten. Verrassend waren onbekende liederen van Ned Rorem, met een oeuvre groter dan Schumann. Onze gastvrouw Liesbeth Reijerkerk presenteerde zich met een lied van William Bolcom, waarbij je haast zou vergeten dat ze zong. Als zij zingt over een ‘persoonlijke bekentenis’, kun je de volgende dag nauwelijks meer tandenpoetsen zonder in de spiegel te kijken en te denken: wat ben ik aan het doen? Een groot begrip en voordracht van de tekst gold trouwens voor alle zangers van deze middag. In het verlengde daarvan droeg één van de zangers ook een paar zelfgemaakte gedichten voor.

Nattigheid
Het niveau van de pianisten was weer bijzonder hoog. Samen musiceren is een vak apart dat deze pianisten allemaal beheersen. Zangers verrasten met fluweelzachte klanken, mooie diminuendo ’s en goede verstaanbaarheid. De meeste liederen dragen een verlangen uit naar een andere wereld van harmonie en ongecompliceerd samenzijn.

Vanwege ziekte van pianisten, viel de vertolking van de liederen van, toevallig twee hecht bevriende componisten, deze middag helaas in het water. Het laatste lied van de middag was een stormachtig herfstlied van Schubert, toepasselijk bij het natte novemberweer.

Uitkijken naar herkenning
Mede-contactpersoon Liesbeth en ik zeggen wel eens tegen elkaar: eigenlijk is zo’n leden-voor-ledenoptreden zeker net zo leuk als een programma met professionele musici. Groot is de verrassing en herkenning die je kunt hebben bij het luisteren naar andere amateurzangers. Je hoort wel eens een mindere noot, maar die vergeet je meteen bij de overtuigende voordracht.

Wij kijken hier in Rotterdam uit naar de masterclass op 13 januari van twee ‘grootmeesters’ – Hans Pieter Herman en Bas Verheijden – en ook naar het optreden van de deelnemende amateurs in het voorprogramma van die grootmeesters op 16 maart 2024.

Marianne van den Heuvel
contactpersoon regio Rotterdam