Bas Verheijden

Bas Verheijden studeerde als enige Nederlander ook aan de befaamde Accademia Pianistica in Italië en won diverse prijzen.
Bas Verheijden

biografie

Bas Verheijden behaalde bij Jan Wijn in Amsterdam zijn master met onderscheiding. Als enige Nederlander ooit werd hij aangenomen bij de befaamde Accademia Pianistica in Imola (Italië). Hij won diverse prijzen (w.o. de Vriendenkrans van het Concertgebouw met Niek van Oosterum als duo op twee piano´s) en de AVRO maakte een documentaire van zijn masterclassweek bij Maria João Pires (2001). Na een recital in de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw vestigde hij in 2000 definitief zijn naam door 13 dagen achterelkaar het 3e Pianoconcert van Rachmaninov uit te voeren met het NSO o.l.v. Roland Kieft.

Bas heeft ook een grote affiniteit met kamermuziek. Hij trad op met Alexander Pavlovsky (primarius van het Jerusalem Quartet), het Parkanyi Kwartet en cellist Daniël Müller-Schott. Zijn dubbel-cd met violiste Liza Ferschtman kreeg een 10 in het magazine Luister (2004). Hij maakt deel uit van het Atlantic Trio, dat zich behalve op bekend repertoire voor pianotrio ook graag richt op vergeten meesterwerken en bijzondere samenwerkingsprojecten. Zo werd een bejubelde cduitgebracht met trio’s van Chausson en Chaminade, en werden met bariton Maarten Koningsberger werken opgenomen van Charles en Adolphe Beckand (2015) en van Beethoven, Ravel, Brahms en Butterworth (cd Old Songs Re-Sung 2017).

Sindsdien vormt Bas ook voor de VvhL een liedduo met Maarten Koningsberger, en vanaf 2019 bovendien met bariton Hans Pieter Herman.