Luisteren en ontmoeten in Elburg

Ferry van Elven bezocht op 4 februari in Elburg het recital ‘Mens en natuur’ met bariton Artur Rożek en zijn pianist Martijn van Sas. Het was in alle opzichten een geslaagde middag waarin alles samen leek te vallen: de entourage van het pittoreske plaatsje, de prachtige liederen en het spontane contact met andere leden van de vereniging.

In de agenda van de VvhL werd dit duo aangekondigd en aangezien ik hen nog niet eerder hoorde besloot ik om de reis naar het prachtige plaatsje Elburg te ondernemen. Als meestal was ik veel te vroeg en had alle tijd om dit pareltje aan het IJsselmeer te bewonderen. In het centrum bevond zich de ruimte waarin het concert gehouden zou worden, een voormalige huisartsenpraktijk die verbouwd was om muzikale voorstellingen te huisvesten. Ik nam plaats op de voorste rij en kwam direct in gesprek met een mede-liedliefhebber die mij van alles over Elburg wist te vertellen en mij tevens een lift aanbood naar de NSbus in ’t Harde.

Contacpersoon Cora hield een inleiding en daar kwamen bariton Artur Rożek en zijn pianist Martijn van Sas. Na een korte toelichting op het programma begon het recital. Eerst een aantal enigszins gewaagde, misschien wel scabreus te noemen, teksten door Poulenc op muziek gezet, telkens een hoorbaar gegniffel uit het publiek wanneer de (vertaalde) teksten doordrongen qua betekenis. Muzikaal een uitdaging trouwens zowel voor pianist als zanger, maar het klonk geweldig. Daarna een aantal liederen over dieren, getoonzet door Ravel: de ijdele pauw, de ijverige veldkrekel, de zich voedende zwaan, een schattig lied over een ijsvogeltje dat neerstrijkt op de hengelstok en tot slot die rare kipachtige, de agressieve parelhoen. Het waren leuke afwisselende liederen waarna het duo even de rust van de pauze kon opzoeken.

Na de pauze wat bekender werk van Hugo Wolf en als uitsmijter twee Rückert-Lieder. Met Ich bin der Welt abhanden gekommen, een van mijn grote favorieten, nu met piano begeleiding ook schitterend, en Um Mitternacht, werd het recital afgesloten. Een stevig applaus was hun deel, we kregen als publiek zelfs twee keer een ‘encore’. Dankjewel heren. Na afloop heb ik nog genoeglijk met hen gesproken. Ze hadden al eens eerder voor de vrienden gezongen maar dat was mij ontgaan. Op 3 maart treden zij met een ander programma op in de regio Twente.

Ferry van Elven
Lid afdeling Utrecht